WWF Adria

Potreban novi Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije

Novim zakonom trebalo bi modernizirati postojeće prakse, omogućiti pravedne i održive investicije, te potaknuti proizvodnju energije na način da je šteta po prirodu i ljude minimalna.
Vijesti / Politika | 30. 03. 2021. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokušala je u hitnu proceduru uputiti Zakon o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije kojima bi se potencijalno dodatno pogodovalo vlasnicima malih hidroelektrana.

No, nakon brze reakcije nevladinih organizacija, parlamentarni Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju nije podržao ovaj prijedlog, a isti je i povučen s dnevnog reda Sjednice Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 30.3.2021. godine.

Predstavnici civilnog sektora oštro su reagirali na informaciju da je Vlada uputila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efiksne kogeneracije, čime bi se potencijalno omogućilo odobravanje produljenja primanja poticaja za struju proizvedenu u malim hidroelektranama.

Nevladine organizacije posebno su bile nezadovoljne činjenicom da je Vlada predložila usvajanje ovog Zakona u hitnoj proceduri, što bi značilo isključivanje javnih konzultacija u procesu usvajanju Zakona.

''Koja je svrha ovih hitnih izmjena, pogotovo ako znamo kako je prije svega nekoliko tjedana Energetska zajednica uputila Vladi Federacije oštro pismo u kojem ih se upozorava i opominje upravo na probleme vezane uz male hidroelektrane i sustav poticaja. U svom obraćanju Parlamentu Federacije BiH, Energetska zajednica naglasila je da prijedlog dopune Zakona o OIE i EK upravo suprotan stavu Energetske zajednice jer promovira sustav poticaja koji je u Europi napušten'', pitaju se iz WWF-a Adria.

“Godinama upozoravamo sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini o besmislenosti izgradnje malih hidroelektrana i sustava poticaja koji čini direktnu štetu našem društvu, a u korist izabranih pojedinaca. Iako je brza reakcija sad rezultirala time da se ovaj prijedlog povuče s dnevnog reda sjednice Parlamenta, to nije dovoljno. Smatramo da je nužno da se donese novi Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, u koji će biti uključeni komentari Energetske zajednice, civilnog sektora i struke, a koji će zaustaviti daljnje pokušaje iskorištavanja sustava poticaja za bogaćenje pojedinaca, a na štetu rijeka, prirode i svih građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je Đorđe Stefanović iz WWF Adrije.

Novim zakonom trebalo bi modernizirati postojeće prakse, omogućiti pravedne i održive investicije, te potaknuti proizvodnju energije na način da je šteta po prirodu i ljude minimalna.

Nadalje, s obzirom da bi se ovakvim zakonom trebalo regulirati iskorištavanje javnih dobara, nužno je omogućiti sudjelovanje javnosti u svim procesima donošenja odluka, kako sadržaja samog zakona, tako i svih postupaka koji će se po snazi istoga donositi.

Vlada Federacije učinila je neke pozitivne iskorake po pitanju zaštite naših rijeka kada je usvojila prijedloge iznesene u Deklaraciji o zaštiti rijeka i zabranila izgradnju novih malih hidroelektrana.

Stoga iznenađuju ovakvi pokušaji opstruiranja značajnih napora koji su učinjeni kako bi se ispravio postojeći sustav poticanja malih hidroelektrana koji je neodrživ i loš za cijelu zemlju, a s čime se slažu predstavnici civilnog društva i Energetska zajednica.

“Pozivamo predstavnike u Parlamentu da glasuju za pozitivne promjene i zaštitu naših rijeka i građana, te reagiriraju na pokušaje zaustavljanja progresivnih odluka. Potrebno je i da Vlada Federacije što prije pošalje novi tekst Zakona koji regulira pitanja korištenja obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u redovnu proceduru uz obavezno učešće javnosti, čije se interese trebaju štititi tim zakonom”, zaključio je Stefanović.

Kopirati
Drag cursor here to close