Johannes Peterlik

Poruka Austrije: Mijenjati Izborni zakon

Peterlik je novinarima nakon sastanka kazao kako mu je bilo važno doći u BiH neposredno nakon izbora i ukazati na značaj provedbe izbornih rezultata.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2018. u 14:41

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nova vlast u Bosni i Hercegovini treba biti što prije uspostavljena na temelju rezultata izbora provedenih 7. listopada, no mora se provesti i presuda Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona'', stajalište je što ga je u četvrtak u Sarajevu iznio glavni tajnik austrijskog saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Johannes Peterlik, čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem Europske unije.

Potpora Inzku

Peterlik je, kako prenosi Hina, u Sarajevu boravio radi bilateralnih konzultacija na razini visokih dužnosnika ministarstava vanjskih poslova a bosanskohercegovačko izaslanstvo predvodio je zamjenik ministra Josip Brkić.

Peterlik je novinarima nakon sastanka kazao kako mu je bilo važno doći u BiH neposredno nakon izbora i ukazati na značaj provedbe izbornih rezultata.

''Rezultate je važno što prije implementirati i mi na taj način pokazujemo i potporu Visokom predstavniku (Valentinu Inzku) i njegov naporima'', kazao je austrijski diplomat istaknuvši kako je velika odgovornost na svim političkim akterima u BiH da djeluju u tom pravcu uzimajući pritom u obzir presudu Ustavnog suda.

Na izravno pitanje znači li to, sa stajališta države koja predsjedava EU-om, da proces uspostave nove vlasti treba biti uvjetovan provedbom presude Ustavnog suda BiH u ''slučaju Ljubić'', po kojoj su odredbe Izbornog zakona o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH stavljene izvan snage, kako to zahtijevaju iz HDZ BiH, Petrelik je ipak dao neodređeni odgovor.

Potpora EU-putu

''Naše je mišljenje da odluka Ustavnog suda BiH treba biti uzeta u obzir i polazimo od toga da su svi akteri toga svjesni'', kazao je Peterlik.

Iako se stječe dojam kako je proces europskih integracija BiH u drugom planu zbog proteklih izbora i neizvjesnosti oko uspostave nove vlasti, doministar Brkić tvrdi kako nema zastoja u procesu odgovaranja na dodatna pitanja Europske komisije, o čemu ovisi eventualna odluka o kandidatskom statusu za BiH.

Kazao je kako je uvjeren da će odgovori vrlo brzo biti dovršeni i prevedeni te poslani Komisiji.

''Nadamo se da će u prvom kvartalu 2019. godine, a svakako prije europskih izbora, BiH dobiti preporuku Europske komisije i status kandidata za članstvo u EU'', kazao je Brkić, a Peterlik je potvrdio kako BiH može računati na punu potporu Austrije na tom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close