Inflacija, drastični porast stanarina...

Porast podrške krajnjoj desnoj stranci AfD među mladima u Njemačkoj

Vijesti / Politika | 23. 04. 2024. u 13:34 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi u Njemačkoj nezadovoljni su situacijom u zemlji i sve češće biraju ekstremne stranke poput AfD-a, proizlazi iz danas objavljene studije o njemačkoj mladoj generaciji.

"Trenutno bi 22 posto mladih u dobio od 14 do 29 godina biralo Alternativu za Njemačku, što je dvostruko više nego prije dvije godine", proizlazi iz studije "Mladi u Njemačkoj 2024".

Istodobno bi 18 posto mladih biralo Zelene, što je drastični pad u usporedbi s posljednjom studijom, kada se za Zelene odlučilo 27 posto ispitanih. Loše rezultate su ostvarile i ostale dvije stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrati s 12 te liberali s 8 posto. Demokršćansku Uniju CDU/CSU bi biralo 20 posto mladih.

"Bilježimo značajan pomak udesno kod mladih birača", rekao je Klaus Hurrelmann, jedan od autora studije.

Što se tiče procjene vlastite financijske situacije, osobne perspektive i profesionalnih mogućnosti mladi reagiraju blago pozitivno odnosno izražavaju određeno zadovoljstvo, no stanje se pogoršalo kad je riječ o mišljenju o gospodarskom razvoju i općenito društvenim odnosima jer je mlada generacija 2022. i 2023. bila prilično nezadovoljna ekonomskim razvojem, socijalnom kohezijom i političkim uvjetima.

Kao najveće probleme mladi navode podjelu društva, ali i inflaciju i drastični porast stanarina. Pala je i spremnost prihvata izbjeglica. U tzv. Shellovoj studiji o raspoloženju mladih u Njemačkoj iz 2019. 57 posto ispitanih je pokazalo spremnost za prihvat novih izbjeglica. U aktualnoj studiji se pozitivno izjasnilo samo 26 posto.

Autori aktualne studije primjećuju posebni porast nezadovoljstva društvenim prilikama nakon pandemije koronavirusa. "Čini se da je pandemija ostavila dubokog traga kada je u pitanju povjerenje mladih u budućnost", navodi se u studiji.

Kopirati
Drag cursor here to close