Bugojanska rapsodija

Pomoćnik načelnika udario na načelnika: Gdje su pare, a gdje zet?

Karahodžić je reagirao nakon dvanaeste sjednice Općinskog vijeća te upozorio da se okreće glava od činjenice da je Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona donijelo optužnicu protiv Ajkunića…
Vijesti / Politika | 12. 12. 2018. u 09:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik načelnika Općine Bugojno, Sead Karahodžić, objavio je priopćenje za javnost u kojem oštro napada općinskog načelnika Hasana Ajkunića upozoravajući na smanjenje pojedinih stavki u proračunu te na netransparentno trošenje novca.

Karahodžić je reagirao nakon dvanaeste sjednice Općinskog vijeća te upozorio da se okreće glava od činjenice da je Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona donijelo optužnicu protiv Ajkunića, a koju je potvrdio i Općinski sud Bugojno zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja pri zapošljavanju u Općini Bugojno.

FOTO: Bug.ba / Ajkunić je dugo godina na čelu Bugojna 

''Nakon toga Ajkunić je s Tužiteljstvom napravio Sporazum o priznanju zloupotrebe položaja ili ovlasti i pristao na kaznu od 6 mjeseci zatvora, 12 mjeseci uvjetno. Dakle, radi se o čovjeku koji je sam priznao da je podložan kriminalnim djelima. Očigledno je da općinski načelnik igra na kartu da će se ovaj proces odvući u beskonačnost pa i dalje nastavlja s istim zloupotrebama položaja ili ovlaštenja. Iskreno, u zadnje vrijeme i ja sam počeo u to da vjerujem, jer neshvatljivo je da Općinski sud u Bugojnu, već skoro dvije godine od njegovog ličnog priznanja da je učinio krivično djelo, nije donio presudu'', navodi Karahodžić, koji je protiv općinskog načelnika podnio četiri krivične prijave zbog zloupotrebe položaja, nesavjesnog poslovanja, nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava i nanošenja štete proračunskim korisnicima.

Ajkunićev pomoćnik upozorava kako je ''preusmjeravanjem sredstava samo iz Transfera namijenjenih za stipendije i poticaje za poljoprivredu oštetio ove korisnike za ukupno 750.000,00 KM'', a upozorava i na brojno drugo ''rasipanje'' para.

Između ostalog, Karahodžić navodi kako je iz Transfera za troškove organiziranja javnih manifestacija potrošen iznos od 103.431,46 KM umjesto planiranih 38.333,33 KM.

Dodaje kako je iz transfera – Ostala udruženja građana potrošen iznos od 45.850,00 KM umjesto planiranih 6.320,00 KM, iz Transfera za obrazovanje iznos od 36.409,72 KM umjesto planiranih 6.333,33 KM, iz Transfera za implementaciju omladinske strategije iznos od 31.607,32 KM umjesto planiranih 9.666,66 KM.

  / Ajkunić s Izetbegovićem

''Općinski načelnik proračunska sredstva koja su namijenjena isključivo Bugojancima davao vrlo često nevladinim organizacijama ili Društvima koja nemaju sjedište na području općine Bugojno niti su s tim sredstvima realizirali projekte na teritoriji općine Bugojno'', navodi pomoćnik i dodaje kako je Ajkunić oštetio i  34 volontera koji su po ugovorima sa 6 javnih ustanova i 4 javna poduzeća čiji je osnivač Općina Bugojno trebali odradili volonterski staž, ali nisu plaćeni. Radi se, kako navodi, o neisplaćenih 91.070 KM.

''Zašto okrećete glavu od činjenice da je općinski načelnik, nekoliko godina, omogućavao jednom uposleniku koji je vrlo rijetko dolazio na posao, redovno dobivanje plaće i toplog obroka. Zašto okrećete glavu od činjenice da je općinski načelnik činio krivično djelo na način da je u radnom odnosu zadržavao jedan broj uposlenika koji su stekli pravo na umirovljenje? Zašto okrećete glavu od činjenice da isti, bez obzira na priznanje zloupotrebe položaja i nepotizma pri zapošljavanju u Općinu Bugojno, i dalje nastavlja sa istim na način, da bez potrebe, broj radnih mjesta u nekim službama nepotrebno otvara i onda na jedno od tih mjesta na raspisani natječaj za namještenike, bez ikakvih prethodno donesenih kriterija, uposli svog zeta'', navodi Karahodžić i dodaje kako se istovremeno u Službi kojom rukovodi ne popunjava čak osam radnih mjesta zbog odlaska uposlenika u mirovinu.

  / Optužnica protiv Ajkunića

''Treba li nam npr. četiri vozača kad nemamo nijedno službeno vozilo, osim onog kojeg samo on vozi, a ne treba nam uposlenik koji će se baviti lokalnim ekonomskim razvojem i praćenjem stanja u gospodarstvu koji bi vam trebao predlagati mjere koje će olakšati poslovanje gospodarskih subjekata s područja općine Bugojno'', naveo je, između ostalog, Karahodžić.

Saopćenje za javnost pomoćnika načelnika Seada Karahodžića

Poštovani sugrađani, Sa neprijatnim iznenađenjem sam u ponedjeljak, 10.12.2018. godine pogledao izvještaj sa održane dvanaeste sjednice Općinskog vijeća i komentare općinskog načelnika i pojedinih članova općinskog vijeća. Po onome što je prezentirano javnosti izgleda da im treba odati najveće priznanje jer nam je sve u najboljem redu. A istina je sasvim druga.

Kopirati
Drag cursor here to close