Konstitutivnost

Poluslijepi Komšić najodaniji glasnogovornik bošnjačke politike

Karan navodi da se Daytonskim mirovnim sporazumom konstituirana BiH sačinjena od dva entiteta, dok se Bošnjaci, Srbi i Hrvati navode kao konstitutivni narodi.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2021. u 13:07

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Željko Komšić bošnjačku politiku naziva 'građanskom' i u potpunoj zaslijepljenosti istom postaje njihov najodaniji glasnogovornik'', izjavio je zprofesor ustavnog prava Siniša Karan, prenijela je Srna.

Pri tome, dodaje Karan, Komšić sve to radi misleći da će kao pripadnik, ali ne kao predstavnik hrvatskog naroda njima dati legitimitet u tim procesima.

Karan je istakao kako je Komšićevo iznošenje stava da je odustajanje od koncepta konstitutivnosti u BiH, međunarodna obveza BiH, koja je potvrđena presudama Europskog suda za ljudska prava još jedan u nizu njegovih "građanskih" odnosno probosanskih-probošnjačkih istupa.

''Ova opasna teza, odjevena u 'demokratsko' ruho je koncept politike dominacije, destabilizacije, opasne politike prevlasti, rušilačke politike. Politika dominacije mora znati da je konstitutivnost ključni, esencijalni, generički, konstitucionalni element kao krovno, opšte i najveće načelo i ideja jedine moguće poveznice tri naroda, nosioca suvereniteta, teritorijalno određeni u dva entiteta'', rekao je Karan.

Naveo je kako se, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, a svaki od njih se neposredno bira a teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske.

''Komšić, na svoj 'građanski' način pokušava ove presude kontekstualnim poluslijepim čitanjem predstaviti kao temelje neke nove zamišljene pluralističke, multikulturološke etničnosti /dominacije većinskog naroda/ ne navodeći ključno određenje i tih sudova u navedenim predmetima da, ne samo da ne isključuju konstitutivnost, nego ovo načelo dodatno jačaju konstatacijom da je riječ o ustavnom nadnačelu, nadkrovljujućem načelu - principu Ustava BiH", pojasnio je Karan.

Karan navodi da se Daytonskim mirovnim sporazumom konstituirana BiH sačinjena od dva entiteta, dok se Bošnjaci, Srbi i Hrvati navode kao konstitutivni narodi.

''Struktura državne vlasti je bila jedino moguća kroz principe političkog kompromisa postignutog mirovnim sporazumom, uspostavljanje mehanizma ravnoteže, kao i sprečavanja prevlasti bilo kojeg naroda u procesu donošenja odluka, ključni su argumenti navedenog izdvojenog mišljenja, aktuelnog i danas'', naveo je Karan.

Istaknuo je kako se samo poštovanjem pravnih principa može očuvati mir i stabilnost u BiH, prenosi Srna.

- U BiH je neophodno očuvati mir i stabilnosti, a to je moguće samo uz uvažavanje ženevsko-njujorških osnovnih dogovorenih principa u kojima je konstitutivnost nadnačelo, princip i ustavna norma, okvir mogućeg - suprotan principu dominacije kao okvira nemogućeg, zaključio je Karan.

Kopirati
Drag cursor here to close