Bliže se izbori

Politički preletači u predizbornom letu

''Ako su spremni da tako lako pređu iz jedne stranke u drugu, što su onda spremni da urade narodu.'''
Vijesti / Politika | 03. 09. 2020. u 21:02 BHRT
"Transferi" iz stranke u stranku

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred svake izbore na političkom nebu Bosne i Hercegovine aktiviraju se tzv. preletači. Sve je više “transfera” iz oporbe u vlast, iz manje u veću stranku. Razlog promjene stranačkog dresa uglavnom je interes, smatraju analitičari. O preletačima se ovih dana mnogo govori i u Bijeljini gdje je nakon da desetljeća došlo do promjene vlasti.

Od ukupno 31 vijećnika u gradskom parlamentu u Bijeljini u protekle četiri godine njih 16 promijenilo je stranački dres i političku utakmicu zaigralo u drugoj oporbi. Tzv. politički preletači najviše se aktiviraju pred izbore i Bijeljina po tome nije izuzetak, smatra politički analitičar Drago Vuković.

''Radi se o toj interesnoj politici koja dolazi do izražaja u vrijeme izbora, dakle, bliže se lokalni izbori. Preletači jesu posljedica loše politike, neuređenog društva i nepostojanja političkih principa, morala, ideologije i tako dalje'', kaže Vuković.

Promjena stranačkog dresa ne mora nužno da bude učinjena iz interesa, iako je to postalo dominantno, smatra predsjednik lokalnog parlamenta u Bijeljini Aleksandar Đurđević. Prema njegovim riječima, stvari se ne mogu posmatrati crno ili bijelo.

“Ako je pojedinac prešao iz jednog političkog bloka u drugi zbogosobnog , materijalnog ili drugog interesa, to je za svaku osudu. Ali, s druge strane, ako je došlo do cijepanja stranaka pa je jedan dio prešao u novu opciju, jedan je ostao, ili ako je došlo do krupnih strateških dogovora kao što je to slučaj u Bijeljini, mislim da se ove dvije situacije ne mogu dovoditi u istu ravan'', istaknuo je Đurđević.

Građani tvrde da su odavno izgubili vjeru u političare. Kako kažu, oni koji trguju mandatima, trguju povjerenjem koje im je ukazano.

''Nikakva nemam povjerenja ni u komplet državu, a u preletače pogotovo. Jer on je uzeo pare, naše, ja bih to kazneno gonio što se mene tiče''.

''Ako su spremni da tako lako pređu iz jedne stranke u drugu, što su onda spremni da urade narodu.''

''Sve bih ja to razdružio, narod najviše osjeća radi tih preletača.''

Iako je stav građana prema preletačima negativan, oni paradoksalno, prikupe stotine i tisuće glasova na izborima, pa se postavlja pitanje da li to birači uopće sankcioniraju sankcionišu.

''Nisam ja siguran da je to nešto što birači kažnjavaju. Da kažnjavaju toga ne bi bilo. To je jedna uobičajena pojava'', rekao je Drago Vuković, politički analitičar.

Krajnju štetu trpe građani, kažu oporbenjaci koji kao jedno od mogućih rješenja predlažu izmjenu Izbornog zakona.

“Način da se stane u kraj preletačima je da se urade izmjene Izbornog zakona odnosno da nositelji mandata budu političke stranke. Kod nas je zakon decidan da su nositelji mandata osobni i da su pojedinci na listama nositelji mandata kad ih osvoje'', izjavio je Slaviša Marković, vijećnik u Skupštini Grada Bijeljine (PDP)

Dok se ne dogodi bilo kakva promjena, važit će nepisano pravilo da su funkcije i novac u prednosti u odnosu na politička uvjerenja, a najveći gubitnici bit će građani.

Kopirati
Drag cursor here to close