Blokade

Političari ne mogu primati plaće: Gase se računi zbog američkih sankcija

Ministrica financija RS tvrdi da se računi u bankama gase čak i humanitarnima organizacijama…
Vijesti / Politika | 29. 03. 2024. u 09:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke sankcije imaju cilj da ekonomski oslabe i unište Republiku Srpsku, izjavila je za RTRS ministrica financija Zora Vidović.

Navela je da se, prema zakonu ne mogu zatvoriti računi u bankama osobama koje su na listi sankcioniranih od SAD, ali da su te  osobe to same učinile kako banke ne bi snosile posljedice.

Ne mogu podići plaću

"Gospodarstvo bi bilo u blokadi. Uvoznici i izvoznici ne bi mogli plaćati svoje obveze. Ovim se ugrožavaju osnovna ljudska prava, jer sankcionirane osobe sada ne mogu podići svoju plaću", rekla je Vidović za RTRS.

Kaže kako je ''ovakva situacija nečuvena'', te naglasila da se osim fizičkim licima računi zatvaraju i pravnim licima, a cilj je da se Republika Srpska uništi.

Tvrdi da se računi u bankama gase čak i humanitarnima organizacijama, što je primjer s organizacijom "Srpska kuća", koja je prikupljala novac za izgradnju kuća višečlanim obiteljima.

Prema njenim riječima, veliki problem je i s kompanijom "Integral inženjering", najvećom kompanijom za niskogradnju u Republici Srpskoj, koja je poslovala i u inozemstvu.

Vidović je istaknula da usprkos svemu proračun funkcionira normalno i da se izmiruju sve obveze.

"Nikada nije bilo kašnjenja. Isplaćujemo poticaje za gospodarstvo i poljoprivredu", rekla je Vidovićeva.

Banke odbijaju suradnje

Podsjetimo, i nekadašnji predsjednik Federacije BiH, trenutni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Marinko Čavara, u pismu Vijeću ministara požalio se kako zbog sankcija ne može primati plaću jer mu banke otkazuju poslovnu suradnju.

''Pokušao sam riješiti novonastali problem kontaktirajući druge poslovne banke, ali nijedna banka mi ne želi otvoriti račun", napisao je Čavara navodeći kako sada nema mogućnosti da mjesečnu plaću prima putem računa te da su ugrožena njegova ljudska prava.

Na gašenje računa požalio se i član Glavnog odbora SDS-a, Milovan Bjelica, koji je rekao da je zbog američkih sankcija prošlog tjedna bio primoran ugasiti račun u banci.

"Pozvan sam iz banke na razgovor i prošlog tjedna je moj račun ugašen iz tog razloga", rekao je za Glas Srpske Bjelica čija je stranka najavila da će im račun zbog američkih sankcija biti zatvoren.

 

Kopirati
Drag cursor here to close