Pretresi na četiri lokacije

Policija pretresa imovinu Osmice

Pretresi se vrše na četiri lokacije – u Mehamedgićevoj kući u Posavskoj ulici, u Mis Irbinoj, na Dobrinji te u Trnovu.
Vijesti / Politika | 03. 08. 2021. u 09:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo započeli su jutros po naredbi Tužiteljstva BiH pretres imovine Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA, navode mediji.

Pretresi se vrše na četiri lokacije – u Mehamedgićevoj kući u Posavskoj ulici, u Mis Irbinoj, na Dobrinji te u Trnovu.

Podsjećamo, Mehmedagić je pod istragom Tužiteljstva u aferi Diploma. Sumnjiči se za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prije mjesec je bio uhićen ali je Sud odbio prijedlog Tužiteljstva da mu se odredi pritvor.

Sud BiH odlučio je 16. srpnja da direktor OSA-e Mehmedagić bude pušten iz pritvora uz određene mjere zabrane, na šta su se žalili i tužitelj Oleg Čavka i Mehmedagićevi odvjetnici Nermin Mulalić i Senka Nožica. Mjerama zabrane, Mehmedagiću se zabranjuje kontaktiranje na bilo koji način s drugim osumnjičenim osobama Denisom Prcićem, Melisom Belkić Mujkanović i Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužiteljstva BiH u ovom krivičnom predmetu i približavanje tim osobama na udaljenosti od 50 metara.

Iz Suda BiH objavljeno je da se zabranjuju i svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojim osobama osim s odvjetnicima.

“Mehmedagić s ciljem redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužiteljstva BiH i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da s tim osobama razgovara o ovom predmetu”, navodi se u priopćenju i dodaje da je o svakom takvom kontaktu Mehmedagić dužan prethodno da obavijesti postupajućeg tužitelja Olega Čavku.

Sud navodi da će ova mjera trajati dok za njom postoji potreba i da će se opravdanost mjere kontrolirati svaka dva mjeseca. 

Proširena istraga

Istodobno, objavljeno je kako je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine proširilo istragu u odnosu na Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora OSA-e.

Istraga mu je proširena zbog toga što je sebi nezakonito ukinuo beneficirani radni staž.

Kako saznajemo, staž je prestao prijavljivati od 2017. godine.

Kako je Dnevni avaz ranije objavio Osmica je ispunio uvjete za mirovinu te je po sili zakona morao biti umirovljen još prije šest mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close