Pokrenuta istraga o Trumpovom postupanju s predsjedničkim dokumentima

Istraga je pokrenuta nakon što je Nacionalna uprava za arhive i spise otkrila da je pronašla 15 kutija dokumenata, uključujući povjerljive zapise koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago kada je napustio Bijelu kuću u siječnju 2021.
Vijesti / Politika | 13. 05. 2022. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savezno tužiteljstvo istražuje je li bivši američki predsjednik Donald Trump pogrešno postupao s povjerljivim zapisima koji su završili u njegovoj rezidenciji na Floridi, objavio je New York Times, a prenosi Reuters.

Istraga je pokrenuta nakon što je Nacionalna uprava za arhive i spise otkrila da je pronašla 15 kutija dokumenata, uključujući povjerljive zapise koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago kada je napustio Bijelu kuću u siječnju 2021.

Vlasti su također zatražile razgovore s ljudima koji su radili u Bijeloj kući u posljednjim danima Trumpove vlasti, navodi Reuters, a prenosi Hina.

Trump je ranije potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to "običnim i rutinskim procesom".

Savezni Zakon o predsjedničkoj evidenciji SAD-a zahtijeva čuvanje dopisa, pisama, bilješki, e-pošte, faksova i druge pisane komunikacije koja se odnosi na službene dužnosti predsjednika.

Pet republikanaca iz Kongresa pozvano svjedočiti o napadu na Kapitol

Istovremeno, Vodeći republikanac u Zastupničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy i još četiri zastupnika te stranke dobili su u četvrtak pozive za svjedočenje od odbora koji istražuje napad pristaša Donalda Trumpa na Kapitol 6. siječnja 2021.

Povjerenstvo za istraživanje napada na Kapitol izdalo je pozive kako bi pokušalo osigurati svjedočenje zastupnika nakon što su oni odbili dobrovoljnu suradnju.

McCarthy je u četvrtak rekao novinarima da je istraga odbora "nelegitimna", ali nije odgovorio na pitanja hoće li se odazvati pozivu.

Ostali republikanski zastupnici koji su dobili pozive su Jim Jordan, Mo Brooks, Scott Perry i Andy Biggs. "Cijela ova stvar je šarada", rekao je Perry o pozivima.

Informacije o događajima koji su doveli do napada

Pristaše bivšeg republikanskog predsjednika Trumpa upali su u zgradu Kapitola prosvjedujući jer je Kongres potvrdio pobjedu demokrata Joea Bidena na izborima u studenom 2020. godine.

Odbor pokušava utvrditi što je Trump učinio dok je tisuće njegovih pristaša napalo policiju i vandaliziralo Kapitol.

Demokratski zastupnik Bennie Thompson rekao je u priopćenju da pet republikanaca koji su dobili pozive imaju informacije o događajima koji su doveli do napada.

Kopirati
Drag cursor here to close