HRS

Podnesena tužba Ustavnom sudu zbog mjere ograničavanja kretanja

HRS navodi kako su u tekstu Apelacije pojasnili ''kako se besmislenost i neproporcionalnu rigoroznost ove odluke ponajviše ogleda u tome što se naredba o ograničavanju kretanja odnosi za period od 23.00 do 5.00''.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2020. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Krizni stožer ministarstva zdravstva FBiH nema nikakve Ustavne, niti zakonske ovlasti uskraćivati slobodu kretanja, a posebno naređivati jedinicama županijskih MUP-a nadziranje provedbe ove naredbe'', objavila je Hrvatska republikanska stranka koja je Ustavnom sudu BiH poslala apelaciju zbog ove mjere.

''Za razliku od travnja ove godine, vlast se ne može pravdati 'novonastalošću' situacije, nego je morala u takvoj situaciji donijeli adekvatna (zakonska) rješenja, prilagođena okolnostima i uvjetima življenja. Proizvoljnim zadiranjem u ustavna prava i slobode građana od strane ministarstva zdravstva, s kojim se želi opravdati nerad i nestručnost, direktno se krši ustavno pravni poredak. To je razlog zašto se uputila apelacija Ustavnom sudu u kojem tražimo obustavljanje primjene ove protuustavne odluke te utvrdi kršenje ljudskih prava od strane vladajućih struktura'', navodi se.

HRS navodi kako su u tekstu Apelacije pojasnili ''kako se besmislenost i neproporcionalnu rigoroznost ove odluke ponajviše ogleda u tome što se naredba o ograničavanju kretanja odnosi za period od 23.00 do 5.00''.

''Na osnovu kojih parametara je definiran ovaj vremenski period i to od strane neovlaštenog tijela uprave, pri čemu mislimo na ministarstvo zdravstva, jer krizni stožer nije tijelo uprave? Je li virus napada samo po noći? Uz to, sam način objave 'naredbe' govori o proizvoljnosti i neozbiljnosti. Odluka je objavljena usmeno na tiskovnoj konferenciji dana 10.11.2020., a njen tekst u pisanom obliku isključivo putem Internet medija. Dakle, nije objavljena u Službenom listu, a objavom isključivo na Internetu ukazuje na nedostupnost, odnosno otežanu dostupnost građanima ovom propisu'', navodi se.

U priopćenju se dodaje kako je Ustavni sud u ranijim odlukama jasno istakao upute zakonodavnim tijelima da moraju štititi dugoročne interese temeljnih demokratskih vrijednosti, vladavine prava i ljudskih prava.

''Vladavina prava se mora poštovati čak i u izvanrednim situacijama. Imajući u vidu indiferentno držanje i ponašanje zakonodavnih tijela nakon ovakvih stavova Ustavnog suda, postavlja se pitanje uopće uloge odnosno pozicije Parlamenta Federacije BiH u ovom kontekstu!? Parlament FBiH od početka krize do danas nije razmotrio potrebu usklađivanja postojećih i donošenja eventualno novih zakona, koji bi omogućili učinkovit odgovor na pandemijsku krizu, uz očuvanje vladavine prava i ustavnih i ljudskih prava. Trenutna epidemiološka situacija, ali niti bilo kakva druga moguća situacija ili nepogoda, ne opravdava potpuno proizvoljno postupanje tijela vlasti, niti opravdava dokidanje načela vladavine prava. Budući da je 'naredba' donesena dan ranije, a stupa na snagu na dan upućivanja Apelacije, Ustavni sud je zamoljen na žurnost djelovanja'', navodi se u priopćenju i dodaje da su Apelaciju, u ime HRS-a, potpisali Dario Hrkać, Ivan Džalto i Slaven Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close