Godišnjica

Plenković: Tuđman je najveći u povijesti

Na novinarsko pitanje bi li Tuđman bio zadovoljan s današnjom Hrvatskom Granić je odgovorio kako "sa strateškog gledišta, apsolutno da".
Vijesti / Politika | 14. 05. 2022. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu je u Velikom Trgovišću izjavio da je Tuđman najveći hrvatski državnik u povijesti.

Uvjeti

"Sve ciljeve koje je predsjednik Tuđman zacrtao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora mislim da je ostvario, a na nama je da to poboljšamo u novim međunarodnim okolnostima, novim gospodarskim okolnostima i novim globalnim izazovima, sve ono što je u našoj generaciji da učinimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatske građane. Hrvatski velikan i po meni najveći hrvatski državnik u povijesti", rekao je Plenković u Velikom Trgovišću.

Plenković je naglasio kako je Tuđmanova politička ostavština obaveza svih koji danas imaju povjerenje hrvatskih građana. Zahvalivši svim hrvatskim braniteljima i građanima što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima, Plenković je poručio kako tadašnji uvjeti nisu bili nimalo jednostavni.

„Naprotiv, bili su vrlo teški, u uvjetima ratne agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku, u vremenima hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, u državničkoj umješnosti i istinski mudrom vođenju državne politike u tim teškim 90-im godinama”, rekao je.

Rat u BiH

Kako je istaknuo, Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata država koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve.

„Članica je Europske unije, članica je Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unaprjeđujemo ono što je bio njegov cilj, a to je da se svi zajedno borimo, radimo i trudimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka”, kazao je Plenković dodavši kako ujedno brinu i o Hrvatima izvan Hrvatske jer je velika vrijednost Tuđmanove politike bila povezivanje između Hrvata u domovini i iseljeništvu.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić poručio je kako je Tuđman povukao povijesne državničke poteze kojima je stvorena moderna hrvatska država te politiku kojom je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini te mirno reintegriran okupirani dio teritorija.

Na novinarsko pitanje bi li Tuđman bio zadovoljan s današnjom Hrvatskom Granić je odgovorio kako "sa strateškog gledišta, apsolutno da".

Tuđmanovi ciljevi

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak kazao je kako su temeljni ciljevi iz programa bivšeg hrvatskog predsjednika Tuđmana ostvareni.

„Prvi cilj je bio stvaranje hrvatske države, nakon toga je bilo oslobađanje hrvatske države, a treći cilj bio je razvoj Hrvatske”, rekao je Jarnjak.

Uz brojne članove stranke na svečanosti u Velikom Trgovišću bili su i ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Vili Beroš, Oleg Butković, Mario Banožić, Davor Filipović te ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Vlade i stranke Andrejom Penkovićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred rodne kuće Franje Tuđmana.

I HDZ BiH u Zagrebu

Izaslanstvo HDZ-a BiH prije znanstveno stručnog skupa, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, zajedno sa izaslanstvom HDZ-a koje je predvodio predsjednik Andrej Plenković.

Foto: HDZ BiH / 

U Preporodnoj dvorani Narodnoga doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se znanstveno-stručni skup pod nazivom ''Uvijek i sve za Hrvatsku'';, na kojem se obratio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te najbliži Tuđmanovi suradnici, utemeljitelji stranke, uglednici i stranački dužnosnici.

Prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close