Veliki sastanak HDZ-a

Plenković potvrdio da će biti nositelj liste za Europski parlament

Opovrgnuo je tvrdnje oporbe da je to "bijeg u Bruxelles" i dodao da je to pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2024. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da će biti nositelj liste na izborima za Europski parlament. Izjavio je to uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, piše HRT.

"Hoću. Hoću", odgovorio je premijer Andrej Plenković na pitanje novinara hoće li biti nositelj liste za Europski parlament.

Opovrgnuo je tvrdnje oporbe da je to "bijeg u Bruxelles" i dodao da je to pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku.

"To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi, da bude jača", poručio je Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Prvi je ovo veliki sastanak HDZ-a nakon izbora, vode se razgovori, a danas će se provesti i analize izbornog rezultata, izvijestio je za HTV novinar Šime Vičević.

"Međutim, top-tema i pitanje broj 1 jest kako doći do 76 ruku koje su potrebne za stvaranje vladajuće većine", rekao je.

Prvi inicijalni razgovori provedeni su još protekloga tjedna.

"Znamo da je Andrej Plenković već razgovarao s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, da su oni izrazili volju da nastave suradnju s HDZ-om i partnerima", kazao je te dodao da "nacionalne manjine ističu da žele ostati zajedno, dakle svih osam zastupnika zajedno bez dijeljenja", dodao je.

Napomenuo je da se također zna da je HDZ u kontaktu s Domovinskim pokretom.

"Vidjet ćemo danas ima li u toj priči koraka naprijed, jesu li možda postignuti kakvi pomaci. U svakom slučaju, HDZ smatra da je Domovinski pokret nakon izbora smirio retoriku. Kažu da su oni otvoreni za suradnju sa svima koji su također otvoreni i koji nisu isključivi. Međutim, u ovome trenutku najveći kamen spoticanja, odnosno problem u ovoj priči, leži u činjenici da Domovinski pokret ne želi zajedno u koaliciju s SDSS-om. A s druge strane, znamo da tri izabrana zastupnika SDSS-a ulaze u kvotu nacionalnih manjina", kazao je novinar Vičević.

Dodao je da što se tiče ostalih prijedloga koji dolaze s lijevog oporbenog spektra i Mosta, a koji se tiču privremene ili manjinske vlade, sve to u HDZ-u odbacuju i kažu da je došlo vrijeme da oporbeni spektar, posebno onaj s ljevice, shvati da su izgubili izbore. Druga važna tema tiče se europskih izbora.

"Naime, HDZ će danas izaći s popisom, odnosno listom svojih kandidata. Jučer na pitanje hoće li Andrej Plenković biti na toj listi, kazao je - vidjet ćemo. Ali u svakom slučaju, kako će ona izgledati, doznat ćemo kasnije tijekom dana jer krajnji rok za predaju liste Državnom izbornom povjerenstvu istječe sutra u ponoć", zaključio je Šime Vičević.

Anušić: Zasad smo vodili neformalne razgovore, otvorit ćemo sve opcije

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić rekao je da su zasad vodili neformalne razgovore, da će otvoriti sve opcije i vladu pokušati složiti što prije.

"Neformalni razgovori su samo vođeni i ti neformalni razgovori će se nastaviti do konkretnih za početak pregovora", kazao je Anušić.

Na upit novinara hoće li HDZ uspjeti nadvladati činjenicu da Domovinski pokret ne želi SDSS u koaliciji, Anušić je rekao da je sve stvar pregovora i razgovora.

"Jednostavno u ovom trenutku bilo što reći prije završetka pregovora i prije samog početka službenih pregovora, bilo bi neozbiljno od mene", rekao je te dodao "ajmo sačekati, bit će sve u redu, razgovarat će se, otvorit će se sve opcije i pokušat će se složiti vlada što prije".

Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković je, na pitanje je li mu draži Domovinski pokret ili manjinci u Vladi, odgovorio da bi njemu bili draži svi oni koji nisu isključivi i koji su s njima podudarni.

"Meni bi dragi bili svi oni koji nisu isključivi i oni koji su s nama podudarni u onome što mi želimo napraviti u sljedeće četiri godine. Tu nema imena i prezimena. Treba razgovarati o okviru, treba postaviti neki okvir, treba razgovarati sa svima i vidjeti što je najbolje", kazao je Butković.

Kopirati
Drag cursor here to close