Saborski aktualac

Plenković otkrio svoje ambicije

"I sljedeći izbori će završiti tako da ja sigurno neću bit oporbeni zastupnik".
Vijesti / Politika | 15. 01. 2024. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak na saborskom 'aktualcu' kako mu je ambicija postati još jednom hrvatski premijer, na pitanje SDP-ovaca kada će biti parlamentarni izbori nije htio odgovoriti poručivši im tek da će ostati u oporbi.

"Što se tiče moje ambicije, moja je ambicija da budem još jednom predsjednik hrvatske Vlade. I sljedeći izbori će završiti tako da ja sigurno neću bit oporbeni zastupnik. Ako ćete vi biti opet oporbeni zastupnik, to je isto pošteno. Nemam ništa protiv toga, meni će biti drago da se mi viđamo", rekao je Plenković u odgovoru na pitanje Siniše Hajdaša Dončića (SDP).

Peđu Grbina nazvao patuljkom

SDP-ovog zastupnika zanimalo je, naime, kada će se održati parlamentarni izbori te hoće li Plenković i nakon ove godine ostati u hrvatskoj politici ili će otići na neku europsku poziciju u Bruxelles.

Planković je predsjednika SDP-a Peđu Grbina nazvao "patuljkom" odgovarajući mu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva na pitanje o mirovinama pa usporedio postignuća svoje vlade i nekadašnje SDP-ove vlade.

"Kada Vas slušamo u Saboru i uspoređujemo s prethodnicima, ne samo da ste najveći patuljak među čelnicima SDP-a, i (Davor) Bernardić je za Vas bio gigant. Imam dojam kao da nam suflirate da kažemo ono što je dobro", poručio je Plenković Grbinu koji ga je pitao zašto se ne želi u izbornoj godini baviti korupcijom i mirovinama.

Plenković mu je odgovorio da je u mandatu njihove zadnje vlade prosječna plaća u Hrvatskoj porasla u četiri godine za 24 eura, a minimalac za 11 posto, dok je u njegovu mandatu plaća  porasla za 430 eura što je 18 puta više a minimalac s 414 na 840 eura bruto.

"Bacate ljudima pijesak u oči"

Nezadovoljan odgovorom Grbin je oslovio hrvatskog premijera s "Aleksandre Plenkoviću" upitavši je li zadnjih godina bio u dućanu i nešto kupio.

"Preko 50 posto onih koji rade, rade za manje od 1000 eura, a 1000 eura danas vrijedi gotovo za trećinu manje nego prije tri godine. Vi ljudima bacate pijesak u oči i mislite da su glupi", poručio je predsjednik SDP-a.

Što se tiče demografskih problema, Plenković poručuje da se oni nisu pojavili preko noći, već su prisutni zadnjih 75 godina, a iza njih ne stoji smo iseljavanje.

"1950-ih imali smo oko 95 tisuća djece, sad smo negdje na 33 tisuće godišnje. Pa nije se to dogodilo u jednoj godini. Pali smo jer smo promijenili način života, jer smo razvijeniji i imamo manje djece", rekao je u odgovoru zastupniku Socijaldemokrata Davorku Vidoviću, prenosi Hina.

Ne vidi razlog za organiziranje štrajkova

Plenković je izjavio također kako ne vidi razlog da se zbog novih plaća i koeficijenata u Hrvatskoj organiziraju neke vrsta štrajkova ili socijalnih akcija, osim ako se ne radi o nekom politiziranju.

"Iskreno, ne vidim u ovom trenutku razlog za to, osim ako nije neko politiziranje", odgovorio je premijer na upit Darija Zurovca (Fokus) je li pravedno da se najavljuju štrajkovi u zdravstvu, pravosuđu ako se stalno tvrdi da su realne plaće porasle?

Objava 24sata da se državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić zabavlja u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje odobrenja u ponedjeljak je izazvala žestoke kritike oporbe koja je ocijenila da je riječ o čistom sukobu interesa i da je Plenković otac takvih situacija.

Mirela Ahmetović (SDP) ustvrdila je da su HDZ-ovci zatvorili cijeli krug jer su se na okupu našli vlast, lobisti i investitori koji drže gotovo trećinu energetskih odobrenja u Hrvatskoj koja su izdana, dok neki drugi čekaju to energetsko odobrenje odnosno uopće natječaj i hoće li biti ili ne zadovoljeni uvjeti da oni mogu dalje investirati.

Kopirati
Drag cursor here to close