Oštro

Plenković: Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH za svoje proruske stavove

"Ovo je neviđeno i nema nikakve veze s ulogom predsjednika u Ustavu, cilj je destabilizacija Hrvatske. Ovo je zloupotreba Hrvata u BiH. Možda ima želju da ni Hrvatska ne ostvari svoje interese", oštro je poručio Plenković.
Vijesti / Politika | 02. 05. 2022. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se u ponedjeljak novinarima nakon sastanka vrha stranke, Predsjedništva i Nacionalnog Vijeća i između ostalog osvrnuo se i na istupe predsjednika Zorana Milanovića s kojim dulje vrijeme nije u dobrim odnosima.

"Već duže ne gledam na TV-u što govori. Moram se osvrnuti na nekoliko teza, ponavlja laži, tvrdi da smo ja ili netko iz Vlade proglasili generale udbašima, to stalno ponavlja, valjda ide logikom da će tisuću puta ponovljena laž postati istina. To odbacujem s indignacijom. Ako je netko od vas to zabilježio, volio bih vidjeti. Nitko tako nešto nije rekao ni mislio. On kao patološki lažov ili izrazito perfidna osoba to stalno ponavlja. Što se tiče njegove ideje da se blokiraju Švedska i Finska u ulasku u NATO-u, to zahtijeva širu elaboraciju. Milanović već mjesecima zastupa proruske stavove, to je više nego jasno, dok još Švedska i Finska nisu izrazili stavove da žele u članstvo NATO saveza, gledajući što se događa s Ukrajinom. Vodile su neutralnu politiku, a u promijenjenim okolnostima žele biti sigurniji. Hrvatska je članica NATO-a. Nisam siguran da bi se nama devedesete dogodile da smo bili u NATO-u. Oni kreiraju političku atmosferu, njihove stranke donose odluke i to je njihov put. Nisam primijetio da je osim Milanovića itko u Paktu protiv članstva i širenja NATO-a. To je specifičnost. Takav stav protiv proširenja je proruski stav, a to je očito on jedini izgovorio, to je za javnost važno, a da o kritikama i ucjenama Ukrajini ne govorim. To je za nas štetno u vanjskopolitičkom sustavu", rekao je Plenković.

Komentirao je i odnos predsjednika prema Hrvatima u BiH.

"On je odlazio kao čelnik SDP-a u kampanje Komšiću, držao grlate govore u Sarajevu, koji je onemogućio Hrvatima izbornim inženjeringom da glasaju za svog predstavnika. Da je Komšić dobio više od Džaferovića, Komšić kao Hrvat dobije više članova, to je nemoguće, nema te statistike. On je dobio glasove ljudi koji nisu Hrvati, po postojećem sustavu koji je loš, godinama se zalažemo da se promijeni, loš je za funkcioniranje. Razgovaramo s Bošnjacima, s partnerima u međunarodnoj zajednici argumentirano, održavamo rasprave na Europskom vijeću, zovemo da se EU aktivira, ali vidimo opstrukciju od strane bošnjačkih stranaka. Mi smo nezadovoljni više nego njegovi jataci iz Mosta. Da bi se Zakon promijenio mora proći kroz Parlament BiH, ne možemo ga mi u Hrvatskoj donijeti. Milanović se povezuje s Mostom i Troskotom koji, kada se javio zastupnik HDZ-a Barbarić, onda oni traže povredu poslovnika, smetaju raspravu i Mostovac u Saboru kaže "tko su ti ljudi". Netko tko navodno želi pomoći. To je licemjerstvo koje nam pokazuje da je jedini cilj raditi štetu Vladi i Hrvatima u BiH, siguran sam da će javnost razumjeti kako je to perfidno orkestrirano. Garantiram da sve što izgovara, da to govorimo mi ne bismo imali ovakvu reakciju", rekao je premijer.

Objasnio je, kako prenosi Jutarnji list, što misli kada kaže "perfidnost" prozivajući predsjednika Milanovića.

"Rekao je da će prozvati saborske zastupnike kao izdajnike, to je perfidno. Imali smo situacije kad su države blokirale zemlju, Slovenija neko vrijeme nas, nije bila jedina. Grčka je blokirala Makedoniju... Ovo je pokušaj da se ne blokira BiH, nego treba Finsku i Švedsku da bi se što? Nagnalo Amerikance, Nijemce, Engleze da to poprave? Ova metoda stavlja Hrvatsku u kut, a mi koristimo dijalog i razumijevanje. Problematika Hrvata u BiH traje više od dva desetljeća. Mi smo angažiraniji za prava Hrvata u BiH, a on se sad sjetio... Ovo je neviđeno i nema nikakve veze s ulogom predsjednika u Ustavu, cilj je destabilizacija Hrvatske. Ovo je zloupotreba Hrvata u BiH. Možda ima želju da ni Hrvatska ne ostvari svoje interese", oštro je poručio Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close