I tako prođe 16 godina

Plenković: Komšić jest Hrvat, ali ga nisu izabrali Hrvati 

"Praktički će proteći 20 godina u okviru kojih je čak 16 godina situacija u kojoj Hrvate predstavlja čovjek koji jest Hrvat iz BiH, ali za kojeg nisu većinski glasali pripadnici hrvatskoga naroda u BiH", rekao je Plenković.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2022. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je bio kritičan prema ponovnom izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, rekavši da je "duboko nepravedna i štetna situacija gdje Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika" u tom tijelu.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao kako im je drago da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio izmjene ustava Federacije i Izbornog zakona, piše HRT

"Na taj način, možemo slobodno reći, donio je svojevrsne osigurače za participaciju hrvatskog naroda i legitimnih hrvatskih političkih stranaka u instituciji vlasti na razini Federacije, a, naravno, i pri formiranju vlasti na središnjoj razini", rekao je Plenković.

Ustvrdio je i da je još jednom "došlo do preglasavanja Hrvata u BiH kad je riječ o izboru člana Predsjedništva".

"Smatramo da je to loše, da je to već četvrti put i da će praktički proteći 20 godina u okviru kojih je čak 16 godina situacija u kojoj Hrvate predstavlja čovjek koji jest Hrvat iz BiH, ali za kojeg nisu većinski glasali pripadnici hrvatskoga naroda u BiH", rekao je Plenković govoreći o Željku Komšiću.

"Ta jedna nepravda zaista ne pridonosi dobrim odnosima niti unutar BiH, a niti je dobar signal i poruka za jačanje odnosa između Hrvatske i BiH", rekao je, dodajući da to govori kao predsjednik Vlade koji se maksimalno trudi u pomoći BiH.

"Smatramo da je za dobro funkcioniranje nama izrazito drage i prijateljske zemlje najvažnije povjerenje među narodima i političkim strankama u njoj", rekao je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close