Poruka ohrabrenja

Plenković idući tjedan u Mostaru u misiji smirivanja Hrvata nakon haške presude

"Uloga HVO-a bila je ključna u stvaranju Federacije BiH", rekao je hrvatski premijer i dodao da su te povijesne činjenice najvažnije za Hrvatsku.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2017. u 22:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka u Zagrebu izrazili su nezadovoljstvo presudom Haškog suda u slučaju "Prlić i ostali" i izrazili žaljenje povodom smrti Slobodna Praljka.

 "Razmotrili smo situaciju među Hrvatima u BiH te izrazili nezadovoljstvo s dijelovima presude koji se odnose na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje koje ova presuda ima", naglasio je premijer RH Andrej Plenković.

Najavio je da će se početkom idućeg tjedna u Mostaru susresti s vodstvom hrvatskog naroda u BiH.

"Uloga HVO-a bila je ključna u stvaranju Federacije BiH", rekao je i dodao da su te povijesne činjenice najvažnije za Hrvatsku.

U vezi s mogućim pravnim revizijama drugostupanjske presude, kazao je da to "mora biti u dogovoru s petorkom".

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović će sljedeći tjedan sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj kraju rada Haškog suda. Hrvatska predsjednica će na njoj jasno artikulirati stajališta RH o ovom predmetu, rekao je hrvatski premijer, prenosi HRT.

"Ovo sve skupa treba izdržati i treba našim ljudima u Haagu poslati poruku ohrabrenja. Želimo poslati jasnu poruku, koju smo poslali i ovih dana - o neprihvatljivosti presude. Želimo stati iza svakog časnog predstavnika HVO-a, da te ljude ohrabrimo da ne nasjedaju na provokacije. Znat ćemo političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja i taj oblik uznemirenosti. Moramo krenuti dalje s našim životima i tražiti rješenje za BiH i jednakost sva tri naroda u BiH", kazao je Dragan Čović. 

Vjeruje da u suradnji s Hrvatskom Hrvati mogu ojačati svoju poziciju u BiH.

Pozvao je i druga dva naroda - da zajedno grade i ubrzaju procese integracije u BiH te apelirao na poboljšanje komunikacije između Hrvata i Bošnjaka. 

Kopirati
Drag cursor here to close