Zgožen izjavom Izetbegovića

Plenković: Ako se ''prebrojava'' onda se priprema za sukob

''Mislim da je to izvan svih okvira", rekao je Plenković.
Vijesti / Politika | 28. 07. 2022. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je zgrožen izjavom čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da su se Bošnjaci "prebrojali" i svjesni su svoje vojne snage.

"Kad se neko prebrojava onda se priprema za neki sukob. To je izjava gospodina Izetbegovića, koja me zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to izvan svih okvira", rekao je Plenković, prenijela je Hrvatska radio-televizija.

Povodom izbornog zakona u BiH, Plenković je rekao da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio dotaknuti samo dio paketa koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

"To je po mom sudu daleko ispod očekivanja i nedovoljno", rekao je Plenković.

On je ocijenio da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, prije svega SDA, nisu htjeli da postignu dogovor sa predstavnicima političkih stranaka Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi.

"Njima odgovara status quo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod u BiH i hrvatske političke stranke biti minorizirane, marginalizirane, preglasani i u svakom slučaju i dalje u neravnopravnom položaju, i to ne samo kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH, gdje je (Željko) Komšić odradio tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik, jer za njega uglavnom glasaju Bošnjaci", dodao je premijer Hrvatske.

On je ocijenio da su "još gori protesti" u Sarajevu koje su, kako je rekao, organizirale bošnjačke političke stranke.

"Na njima smo vidjeli teške uvrede, pa čak i prijetnje prema visokom predstavniku", kazao je Plenković dodavši da je siguran da je to "donekle utjecalo na njegove odluke" kada je riječ o nametanju odluke o izmjenama izbornog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close