Glasovanje

Platforma za mir čeka ruke

Kao razlozi odgađanja navedeni su uglavnom navodni nedostatci informacija o platformi.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2018. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Platforma za mir čeka usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što je proteklog tjedna ''vraćena'' na ponovno čitanje kako bi se zastupnici detaljnije upoznali s njim.

Naime, dokument pod nazivom Platforma za mir predviđa konkretne korake k boljem razumijevanju naroda u BiH, već je potpisalo 60 načelnika gradova i općina iz gotovo iz svih stranaka u BiH.

Na 61. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine održanoj 17. svibnja, odlučili da odgode izjašnjavanje o Platformi.

Kao razlozi odgađanja navedeni su uglavnom navodni nedostatci informacija o platformi.

No, nakon što je nastajanje Platforme facilitirano na terenu, preuzelo ju je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je taj dokument, potom, dalje uputilo u proceduru, preko Vijeća ministara BiH i Zajedničke komisije oba doma PS BiH za ljudska prava i izbjeglice.

Tako, nakon što je ministarstvo preuzelo Platformu "od naroda", dalji proceduralni "život" Platforme je u rukama nadležnih državnih tijela.

Tako, nakon što je ministarstvo preuzelo Platformu ''od naroda'', tj. od projekta koji je taj dokument uobličio život Platforme je u rukama državnih tijela.

Inače, Platforma predviđa sveobuhvatno zagovaranje za proces izgradnje mira i pomirenja, te njihovo prihvaćanje među svim narodima kao i međusobno povjerenje, razumijevanje i odgovornost u svim društvenim sferama.

Jedan od ciljeva Platforme je uključivanje u proces izgradnje mira svih onih koji mogu doprinijeti uspostavljaju boljih društvenih uvjeta i kapaciteta koji će poboljšati stabilnost, sigurnost i mir kao i podizanje svijesti građana i stvaranje kulture dijaloga u kojoj će građani moći saznati za postojanje drugačijih interpretacija društvenih odnosa i odgovornosti, bez utjecaja štetnih ili ideologija podjela.

Platformom se predviđa i uklanjanje komunikacijskih prepreka među onima koji donose odluke i aktivistima civilnog društva, kako bi mogli zajedno raditi na izgradnji dugoročnih i održivih mirovnih procesa te brže uključivanje vlasti u mirovne aktivnosti civilnog društva i nevladinog sektora i obrnuto.

Kopirati
Drag cursor here to close