Neodlučno ministarstvo

Pitanje svjedodžbi u HNŽ-u je pitanje grba

Vijesti / Politika | 19. 03. 2015. u 09:28 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnički dio, izgled svjedodžbe, đačke knjižice i ostale pedagoške dokumentacije je jasno definiran i završen, no ono što je ostalo upitno i u čemu leži problem sa izdavanjem ovih potvrda jeste pitanje vodenog pečata, poručili su iz Zavoda za školstvo Hercegovačko- neretvanske županije.

''Pitanje grba, odnosno znamenja koji bi trebala imati ova dokumentacije, jeste pitanje politike i to konkretno mora odrediti Ministarstvo obrazovanja HNŽ'', rekao je za Bljesak.info Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo, ističući kako su oni kao i Pedagoški zavod, svoj dio posla završili.

''Raniji problem bio je Nastavni plan i program koji šest godina nije usvojen, jer ne možete izraditi pedagošku dokumentaciju ako ne znate koje predmete imate za koje razrede. Tek u 2014. godini smo usvojili ovaj program, kako bi djeca uopće mogla pristupiti daljnjem školovanju, te je sada i to jasno definirano do devetog razreda'', dodaje Ćorić.

''Pitanje ove dokumentacije može se riješiti na jednostavan način, kako se tome pristupilo i u drugim županijama no kod nas se sve svede na politički problem. U Srednjobosanskoj županiji postoji opcija svih grbova, tj. roditelj se izjasni koje obilježje želi imati na pedagoškoj dokumentaciji'', govori ravnatelj i dodaje kako su uz Institucije i roditelji ti koji su trebali ranije podignuti glas i pristupiti inicijativi za što skorije rješavanje ovog pitanja.

Problem sa neizdavanjem svjedodžbi ili đačkih knjižica za djecu koja nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i program traje već sedam godina, te na ovaj način Ministarstvo obrazovanja zakida i diskriminira jedan dio djece u HNŽ-u, poručili su iz Udruge roditelja "Naša djeca 2014." iz Mostara, koji su obzirom na skori kraj školske godine, zabrinuti za upis budućih generacija u srednje škole.

Odgovor na pitanje kada možemo očekivati rješavanje ovog 'jednostavnog' problema potražili smo i Ministarstvu obrazovanja HNŽ, no još uvijek nismo dobili nikakvu informaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close