Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Pitanje je sad: Jesu li gospodi povećane plaće?

"Nije istina da nisu povećane plaće i nije istina da nisam htjela sazvati sjednicu Administrativne komisije", istaknula je Melika Mahmutbegović.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2019. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i predsjedavajuća Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, za N1 je komentirala navode Damira Mašića iz Bh. bloka o povećanju plaća.

Kazala je da je Mašić iznio niz netočnih kvalifikacija i tvrdnji.

"Nije istina da nisu povećane plaće i nije istina da nisam htjela sazvati sjednicu Administrativne komisije", istaknula je Mahmutbegović.

Pojasnila je da je Administrativna komisije održala konstituirajuću i jednu redovnu sjednicu, tvrdeći da je sjednica na kojoj su povećani koeficijenti održana u suprotnosti s procedurama. Dalje je navela da je Nasiha Pozder zloupotrijebila poziciju zamjenice predsjedavajuće Administrative komisije, kojoj je jedini cilj da se poveća koeficijent za pojedine zastupnike.

Prema riječima Mahmutbegović, odluka o povećanju koeficijenta je zakonita, ali nije moralna.

"Nije moralno da netko sebi daje koeficijent kao predsjedavajući kluba, dok nijedna sjednica Zastupničkog doma nije održana. Ne sporim pravo da se predsjednicima klubova dodijeli koeficijent, ali smo se dogovorili da koeficijent ostane 7.8", kazala je.

Smatra da je Mašić bio nestrpljiv da mu se poveća plaća, dodajući da nije točno da je imao koeficijent 8.1, nego 7.8.

"Ne bi se osvrtala na visinu. Bitna je procedura od onih koji se zaklinju u zakonitosti procedura, pogotovo koji govore da su socijalno osjetljivi, toliko su bili nestrpljivi da su sazvali komisiju i povećali plaće. Zašto nisu pustili da prođe neko vrijeme. Ja bih sazvala tu sjednicu, ona nije bila sporna", istaknula je.

Komentirala je navode Mašića da tretira Elvira Karajbića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma, kao zastupnika.

"Karajbića poznajem i imam puno poštovanje prema njemu kao zastupniku. Činjenica je da kad je bio izbor išlo se mimo procedure. Moja zamjerka je, ako se izabere predsjedavajući, trebalo je izabrati i dva dopredsjedavajuća", pojasnila je.

Kad je pitanju koeficijent za predsjedavajućeg Doma, Mahmutbegović je kazala da je stav Komisije bio da se svim zastupnicima dodijeli koeficijent 7.8, dok se ne uspostavi rukovodstvo.

Za sutra je zakazana izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj će se razmatrati Proračun za 2019. godinu.

Mahmutbegović kaže da je dobro da ide Proračun na dnevni red, dodajući da bi bilo dobro da se usvoji, kao i financijski planovi zavoda za MIO, zdravstveno osiguranje i zapošljavanje.

Podsjetimo, SDP je drugog siječnja poslao priopćenje govoreći da je potpuna laž da su bilo kome na bilo koji način povećane plaće u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, pa tako i zastupnicima parlamentarne većine.

''Sve plaće su ostale potpuno iste te zastupnici, šefovi klubova i predsjedatelj Zastupničkog doma imaju identične koeficijente, a samim tim i plaće, kao što su imali njihovi prethodici iz ranijeg saziva''

Kopirati
Drag cursor here to close