Bum, tras

Petarde: Policija u Mostaru će kontrolirati i učiti djecu

Vijesti / Politika | 10. 12. 2014. u 13:16 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Policija će djecu u osnovnim školama podučavati i držati im predavanja o opasnosti i štetnosti uporabe pirotehničkih sredstava'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Srećko Bošnjak glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, povodom predstojećih blagdana kada je upotreba pirotehničkih sredstava iznimno povećana.

Bošnjak ističe kako će policajci djeci demonstrirati i pokazati kako izgledaju, kako se koriste, tko smije i u kojim uvjetima koristiti pirotehnička sredstva da bi se izbjeglo samoozljeđivanje i narušavanje mira kao i ozljeđivanje drugih osoba i ugrožavanje njihove sigurnosti.

''Te zadaće će trajati sve do iza Nove godine, a posebna predavanja koja smo organizirali za djecu će početi u Onovnoj školi na Cimu. Nadam se kako ćemo uspjeti obići što više škola, koje imaju velik interes'', kaže Bošnjak, dodajući kako su sve policijske uprave i postaje dobile posebna zaduženja od komesara da se kontrolira prodaja, upotreba i promet pirotehničkih sredstava.

Po njegovim riječima, policija trenutno u izvještajima nema prijavljenih osoba za nelegalno trgovanje pirotehničkim sredstvima, ali dodaje Bošnjak, tzv. pretpraznički duh se osjeća u pojačanoj upotrebi pirotehničkih sredstava u odnosu na drugo vrijeme u godini.

Veliku borbu s ilegalnim tržištem vodi i pirotehnika Mirnovec iz koje je za Bljesak.info rečeno kako u HNŽ-u imaju jako dobru suradnju s policijom, dok je u nekim županijama u Bosni, pogotovo u Sarajevskoj županiji, suradnja s policijom loša.

''U Bosni imamo najveće opstrukcije i tu je najveće crno tržište pirotehnike'', rekao je u razgovoru za naš portal Andreas Džinić direktor prodaje Mirnovec pirotehnike za BiH.

Džinić kaže kako je vrlo važno da se pirotehnika upotrebljava pravilno.

''Ako se s pirotehnikom rukuje pravilno i ako se upotrebljava kako treba, nema opasnosti. Svaki djelatnik u našoj firmi objašnjava što treba raditi, kako se radi, kako rukovati s petardama i slično. Važno je da se petarda baci 10-20 metara dalje od sebe, te da nema nikoga u okolici'', dodao je Džinić.

Istaknuo je kako na svakom proizvodu imaju otisnute informacije o tome kako se proizvod upotrebljava. Upute su jasne, ali, kaže Džinć, ima nesavjesnih ljudi i protiv toga se ne može boriti.

Nelegalno tržište petardi predstavlja veliku opasnost, a po riječima Džinića, ako se pirotehnika ne skladišti pravilno i pod određenim uvjetima, mijenja se sastav, pa se tako nerijetko dogode i nezgode.

''To također šteti našem ugledu, ako netko tko kupi od nas, ili ako se kupuje pirotehnika nekvalitetne proizvodnje, dogode se incidenti i to oštećuje i naš ugled'', kazao je.

Pirotehnička sredstva za zabavu prema županijskom Zakonu dijele se u četiri razreda. U prvi spadaju pirotehničke igračke, u drugi razred spadaju sredstva za male vatromete, treći razred su sredstva za srednje vatromete, a u četvrti za velike.

Zakon predviđa da se novčanom kaznom u iznosu od 200 do 1000 KM ili kaznom zatvora od 30 dana kazne fizičke osobe ako prodaju pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. osobama mlađim od 18 godina ili ako prodaju ta sredstva u maloprodaji izvan vremena koje posebnom naredbom odredi ministar.

Pirotehnička sredstva nisu igračke, nisu namijenjene za djecu, stoga se u ovo predblagdaansko i blagdansko vrijeme posebno mora paziti na to kome se prodaje.

Naši sugovornici upozoravaju kako bi roditelji trebali obratiti pozornost što rade njihova djeca, te u što troše novac koji dobiju, jer svi smo znamo kakve ozljede mogu nanijeti pirotehnička sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close