Jasan odgovor

Ustavni sud: Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku Ljubić

Prema posljednjem Izvješću o izvršenju odluka, koji je Ustavni sud BiH usvojio 26. siječnja 2022. godine, Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku U 23/14 od 1. prosinca 2016. godine”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH.
Vijesti / Politika | 07. 02. 2022. u 22:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjem Izvješću o izvršenju odluka, koji je Ustavni sud BiH usvojio 26. siječnja 2022. godine, Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku U 23/14 od 1. prosinca 2016. godine”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH na upit Hrvatskog Medijskog Servisa je li PS BiH izvršila presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

“Ovim putem podnosim zahtjev da mi se dostavi informacija je li Parlamentarna skupština BiH izvršila Odluku Ustavnog suda BiH broj U23/14 od 1. prosinca 2016. godine i sukladno Pravilima Ustavnog suda BiH dostavila obavijest Ustavnom sudu BiH o provođenju navedene Odluke”, stoji u pisanom zahtjevu Hrvatskog Medijskog Servisa Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U nastavku donosimo cjelovit odgovor Ustavnog suda BiH na upit HMS-a.

“U predmetu broj U 23/14, koji se tiče ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH, Ustavni sud BiH je 6. srpnja 2017. godine donio rješenje kojim je, između ostalog, utvrdio da Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila raniju odluku Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine. Nakon toga, 1. i 27. veljače 2019. godine, Ustavnom sudu su dostavljene informacije Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o poduzetim koracima u cilju izvršenja ove odluke.

Prema posljednjem Izvješću o izvršenju odluka, koji je Ustavni sud BiH usvojio 26. siječnja 2022. godine, Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku U 23/14 od 1. prosinca 2016. godine”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od šest mjeseci izmjeni neustavne odredbe. Kako se to nije dogodilo, Ustavni sud je izbrisao sporne članke.

Nakon što je ustavni sud izbrisao sporne članke, austrijski stručnjak za ustavno pravo Joseph Marco je izišao u javnost s tezom da je time presuda Ljubić provedena te da o njoj više ne treba raspravljati.

''Argumentaciju ovog Austrijanca objeručke je prihvatio Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH'', navodi HMS.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu ‘Ljubić’ već je provedena, jer su stavljene izvan snage sporne odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je riješilo Središnje izborno povjerenstvo BiH donoseći svoje uputstvo o popunjavanju Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u non-paperu koji je Komšić koncem ožujka prošle godine dostavio ministrima vanjskih poslova Europske unije.

''Međutim, na žalost Komšića i njegovih istomišljenika, iz odgovora Ustavnog suda BiH na upit HMS-a i više je nego jasno da Parlamentarna skupština BiH nije provela odluku Ljubić./B.'', navodi HMS.

Kopirati
Drag cursor here to close