Zastupnički dom

Pao jednostavan zakon koji štedi - Kome treba plaćati odvojeni život?

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH…
Vijesti / Politika | 02. 04. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te je upućen na usuglašavanje Kolegiju ovog doma, izvijestila je Srna.

Odvojeni život

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, ministar pravde BiH, Davor Bunoza, rekao je da se radi o jednostavnim dopunama, kojima se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Bunoza je dodao da zbog ovog problema proračun BiH svakodnevno trpi štetne posljedice zbog tužbi sudaca, tužitelja i stručnog osoblja.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović smatra da nema osnova za hitni postupak, tvrdeći da bi usvajanje ovog zakona otvorilo niz zahtjeva zaposlenih u institucijama BiH da se izjednače sa svojim šefovima, zastupnicima, ministrima.

Ocijenio je kako je pravednije da se ukine to pravo na plaćeni odvojeni život ukine svima u institucijama BiH kojima se ovo trenutno plaća, nego otvoriti nove procese koji bi koštali oruračun BiH.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić također je bio protiv razmatranja po hitnom postupku predloženog zakona, navodeći da predložene dopune nisu toliko jednostavne da bi se mogle usvojiti u jednom čitanju.

Pravo na troškove smještaja

Zahtjev za razmatranje po hitnom postupku podržao je Predrag Kožul, koji je objasnio da bez plaćenih troškova za smještaj i odvojen život proizlazi da samo ljudi iz Sarajeva mogu raditi u zajedničkim institucijama.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i ujednačava pravo na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sucima i tužiteljima na razini BiH.

Predloženim zakonom uvodi se i naknada za obvezno dežurstvo ili pripravnost za rad sucima i tužiteljima, a njenu visinu, uvjete i način ostvarivanja definiralo bi Vijeće ministara posebnom odlukom.

Pao Zvizdićev prijedlog

Predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović obavijestio je zastupnike da je Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić, dobio drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma.

Za riječ se javio Zvizdić, koji je konstatirao da je nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije poznata sudbina ovog zakona, odnosno da se obustavlja dalja parlamentarna procedura.

Kopirati
Drag cursor here to close