Dom naroda

Pao BHRT: Što je s kanalom na hrvatskom jeziku?

Data je suglasnosti i za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima i Aneksa Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije….
Vijesti / Politika | 23. 02. 2022. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda BiH, zbog nedostatka podrške Kluba srpskog naroda, danas nisu prihvatili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu, kao ni ovogodišnje programske i Financijske planove ove medijske kuće.

Tijekom rasprave o Izvještaju o radu BHRT-a izaslanica Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš je zatražila da Upravni odbor BHRT pripremi za Ministarstvo prometa i komunikacija u Vijeću ministara sveobuhvatnu informaciju u vezi s provođenjem zaključaka o uspostavljanju kanala na hrvatskom jeziku.

Dom naroda danas nije prihvatio inicijativu Denisa Bećirovića da se Vijeće ministara zaduži da, u suradnji s entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis o "depolitizaciji zdravstvenog sustava u BiH".

Obrazlažući inicijativu Bećirević je naveo da smatra da bi se depolitizacijom zdravstva u BiH spriječio odlazak vrhunskog kadra.

Izaslanice Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš i Lidija Bradara pozvali su tijekom rasprave da inicijativa ne bude usvojena zbog sporne ustavne nadležnosti.

Pendeš je suglasna da je neophodna reforma zdravstva u BiH, ali je i naglasila da je riječ o materiji koja je u nadležnosti Republike Srpske, Federacije BiH, odnosno kantona. Ona kaže da je uvjerena je da se u nadležnim parlamentima radi na tom pitanju.

Bradara je ukazala da su zdravstveni sustavi različito uređeni u oba entiteta, te da je u vrijeme kada je bila zastupnica u Parlamentu FBiH utvrđeno da je osnovni problem zdravstva što novac ne prati pacijente.

"Nismo spremni na tako krupnu reformu i klinički centri bi bili u drugačijoj situaciji da se plaćaju usluge. To je osnovni problem", dodala je.

Izaslanici Doma naroda BiH objedinili su raspravu i dali suglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma među kojim i Sporazuma Vijeća ministara i Vlade Srbije o graničnim prelazima, te akata Svjetskog poštanskog saveza, usvojenih na izvanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2019. u Ženevi.

Data je suglasnosti i za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima i Aneksa Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Bratunac–Ljubovija.

Zaključujući današnje zasjedanje, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da će o terminu sljedeće sjednice javnost biti naknadno obaviještena. 

Kopirati
Drag cursor here to close