Kampanja

Padaju kazne zbog rane kampanje

Zanimljivo je da je od promatranih 15 najvećih političkih stranaka u BiH gotovo cijeli ovaj iznos potrošilo 6 stranaka.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2020. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH izreklo je još devet novčanih kazni zbog preuranjene kampanje i to protiv osam političkih subjekata, a na osnovu prijava koje je podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH).

Odlukom Povjerenstva kažnjen je Pokret demokratske akcije – PDA sa 1.500,00 KM zbog billboarda i plakata koje je istakla i financirala Općina Banovići, na kojima se uz čestitku dana Općine našla i slika načelnika Midhata Husića koji se ponovo kandidirao za ovu dužnost. Pored izrečene kazne zbog preuranjene kampanje, na sjednici je istaknuto da će se o ovome očitovati i Služba za reviziju SIP-a zbog kršenja Zakona o financiranju političkih partija jer je ova promocija plaćena javnim sredstvima.

Iz Transparencyja navode kako je ovo drugi slučaj u kojem SIP kažnjava politički subjekt zbog plaćenog oglašavanja institucija u kojem se promoviraju kandidati. Prethodno je kažnjena koalicija Zajedno za Semberiju i Srpsku zbog isticanja billboarda na kojima se pojavljuje aktualni gradonačelnik Bijeljine koji je ujedno i kandidat za tu funkciju. 

SIP je s po 1.000,00 KM kaznio još i političke subjekte SDS, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine SDBiH, SNSD, Socijalističku partiju, SDP, koaliciju SDS – PDP, te Ujedinjenu Srpsku a sve zbog plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama prije početka kampanje.

Transparency International BiH je objavio i kako su u prva dva tjedna izborne kampanje za Lokalne izbore političke stranke u Bosni i Hercegovini potrošile 862.554 KM na oglašavanje u medijima.

Podaci se odnose samo na zakup prostora na televiziji i printanim medijima, a na ovo treba dodati i iznos od 136.300KM kolika je tržišna vrijednost produkcije video spotova i oglasa koji su emitirani u ovom razdoblju, što ukupni iznosi gotovo milijun KM.

Preko 63% ovog iznosa potrošen je u drugom tjednu izborne kampanje, a broj emitiranih oglasa povećava se kako se približava dan izbora. Zanimljivo je da je od promatranih 15 najvećih političkih stranaka u BiH gotovo cijeli ovaj iznos potrošilo 6 stranaka.

Najveći dio troškova za izradu i emitiranje oglasa do sada su imali SNSD 351.357 i PDP 325.852 KM a radi se o procijenjenoj tržišnoj vrijednosti emitiranja oglasa i izrade video spotova.

Slijede SDS sa troškovima oglašavanja od 145.127KM , Ujedinjena Srpska 90.878KM, SDA 43.568 i DEMOS 41.520 s tim da je SDA tek u drugom tjednu kampanje intenzivirala emitiranje oglasa.

Podaci obuhvaćaju samo oglašavanje na televizijama i u printanim medijima, odnosno 12 TV stanica i 34 tiskana medija iz cijele Bosne i Hercegovine, dok iznosi koji su potrošeni na druge vidove oglašavanja trenutno nisu dostupni.

Transparency navodi kako je ogromna zloupotreba javnih RTV servisa u kampanji te da je u dva tjedna kampanje na tri javna televizijska servisa zabilježeno 1982 pojavljivanja javnih funkcionera koja su svojim sadržajem ukazivala na promociju njihovih političkih i stranačkih stavova.

Najveći broj ovakvih nastupa funkcionera (1369) zabilježen je na RTRS-u, 371 na BHRT-u i 242 na FTV-u. Iako izborni zakon propisuje da u emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne smije imati povlašten položaj, kao ni dužnosnici na svim razinama vlasti koji su kandidati na izborima, u praksi se dešava suprotno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close