Lidija Korać

Ovo što imamo nisu ni demokratski ni slobodni ni fer izbori

''Ustav BiH kaže da je BiH slobodna, demokratska država koja funkcionira temeljem demokratskih izbora. Ovo što imamo nisu ni demokratski ni slobodni ni fer izbori", rekla je Lidija Korać.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2018. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Lidija Korać, bivša članica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

''Nemamo već dugo fer i korektne izbore, ni 2010. ni 2014. a očigledno ni 2018. ako promatramo odluku Europskog suda za ljudska prava'', izjavila je Lidija Korać, bivša članica Središnjeg izbornog povjerenstva, u jutarnjem programu N1 televizije.

Komentirajući radni materijal SIP-a koji se pojavio u javnosti, Korać je rekla kako se tu radi ''o nedovoljnom poznavanju ustavnopravne materije, nedovoljnoj analizi odluke Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Postoje li tu skrivene namjere ne znam i bilo bi neodgovorno to reći".

Korać je kazala da se Središnje izborno povjerenstvo (SIP) potpuno nepotrebno izložilo ovakvim kritikama javnosti, ali sa pravom.

"SIP nema mandat s obzirom da je to nadležnost Parlamentarne skupštine BiH, a postoje odredbe Ustava FBiH koje se referiraju na popis iz 1991. godine, pa je samim tim ta odredba neprovediva. Nekompetentnost i nedovoljna posvećenost analizi ustavnopravne materije dovela je do ovoga."

Što treba uraditi kako bi imali fer i korektne izbore?

"Nemamo već dugo fer i korektne izbore, ni 2010. ni 2014. a očigledno ni 2018. ako promatramo odluku Europskog suda za ljudska prava. Sud je rekao da su izbori potpuno diskriminatorski, ali smo ih proveli 2010. i 2014. pa ćemo očigledno i 2018. godine", odgovara Korać.

Gošća Novog dana televizije N1 smatra da je primarno uskladiti Izborni zakon sa odlukom Ustavnog suda BiH.

"Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće, slagali se s njima ili ne. Ustav BiH kaže da je BiH slobodna, demokratska država koja funkcionira temeljem demokratskih izbora. Ovo što imamo nisu ni demokratski ni slobodni ni fer izbori", smatra Korać.

Korać ističe da izbori mogu biti održani, ali da se ne mogu implementirati rezultati za izvršnu vlast u FBiH ako se ovo pitanje ne riješi.

Opširnije na stranicama televizije N1

Kopirati
Drag cursor here to close