Nakon Schmidtove odluke

Ovo je novi raspored u Domu naroda Parlamenta FBiH

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izbornom danu nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, taj raspored će biti drugačiji u odnosu na prethodne.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2022. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH jučer priopćilo službene rezultate Općih izbora u našoj zemlji, večeras su donijeli odluku o rasporedu zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izbornom danu nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, taj raspored će biti drugačiji u odnosu na prethodne.

Tako će, Hercegovačko-neretvanska županija po novom zakonu davati devet zastupnika. Pet će biti iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jedan iz reda Bošnjaka i Ostalih. Napomenimo, ranije je iz ove županije u Dom naroda FBiH išlo troje Hrvata.

Što se tiče Zapadnohercegovačke županije iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda idu četiri zastupnika, u odnosu na ranijih tri, dok Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednog.

U Hercegbosanskoj županiji Hrvatima pripadaju tri zastupnička mjesta u Domu naroda FBiH, a ranije su imali dva. Srbi daju četiri, a Bošnjaci i ostali po jednog.

Srednjobosanska županija daje četiri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, o odnosu na tri koliko je davao prije, dva Bošnjaka, u odnosu na jednog koji je davao prije, te po jednog Srbina i zastupnika iz reda Ostalih.

Unsko-sanska županija daje tri zastupnika iz reda Bošnjaka, tri iz reda Srba te po jedan iz reda Hrvata i Ostalih. Bošnjaci i Srbi dobili su Schmidtovom odlukom po jednog dodatnog zastupnika iz ove županije.

Zeničko-dobojska županija daje četiri zastupnika Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog. Schmidtovom odlukom Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobivaju po jednog dodatnog zastupnika.

Schmidtova odluka nije promijenila broj delegata u Bosansko-podrinjskoj županiji. Bošnjaci, Srbi, Hrvati ostaju na po jednom zastupniku, koliko će imati i Ostali.

Ista situacija je i u Posavskoj županiji, gdje će Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali dati po jednog zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Tuzlanskoj županiji u Dom naroda Parlamenta FBiH ide pet bošnjačkih zastupnika, jedan iz reda hrvatskog naroda, tri Srbina i jedan Ostali.

Sarajevska županija u Parlament FBiH daje četiri zastupnika iz reda Bošnjaka, pet Srba, jednog Hrvata i dva iz reda Ostalih. Schmidtovom odlukom, Kanton Sarajevo daje jednog Bošnjaka, Dva Srbina i jednog Ostalog više u odnosu na prethodne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close