punoljetni sajam

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2015.

Vijesti / Politika | 14. 04. 2015. u 09:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar mora postati jedan od ključnih gradova ekonomskog i kulturnog života u BiH'', rekao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić otvorivši 18. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2015.

Ivanić je rekao kako je Predsjedništvo prihvatilo pokroviteljstvo Sajma iz dva razloga. Jedan je taj što je mostarski sajam najozbiljniji sajam u BiH.
''Okupiti 700 izlagača u vrijeme krize je veliki uspjeh'', rekao je Ivanić te dodao kako je drugi razlog to što se sajam održava u Mostaru, gradu koji zsalužuje da postane regionalno središte.

''Svi se moramo više okrenuti ekonomiji, a obveza politike je učiniti sve da se više radi i više ulaže'', poručio je Ivanić te Sajam proglasio otvorenim.

Prisutnima su se obratili i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te Tao Wen-Lung, predstavnik Tajvana, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma.

Direktorica Sajma poželjela je dobrodošlicu svima na dan punoljetnosti manifestacije rekavši kako to znači opravdanost njihova ulaganja i želje da Sajam bude što bolji. Rekla je kako će se predstaviti tvrtke iz 20 država, a da će posjetitelji imati priliku posjetiti i 7. Sajam turizma, 13. sajam vina, 13. sajam knjige, 3. sajam informacijskih tehnologija te po prvi put sajam drvne industrije.

Mostarski gradonačelnik, nakon poimeničnog pozdrava visokim dužnosnicima, rekao je kako je mostarski sajam uz sve druge simbole postao jedan od prepoznatljivosti grada na Neretvi. Istaknuvši gospodarske probleme pozvao je novoizabrane vlasti da pošalju poruku da će promijeniti odnos prema lokalnoj zajednici, posebno prema Mostaru.

Tao Wen-Lung, predstavnik Tajvana u pozdravnom govoru pozvao je gospodarstvenike da traže partnere u tajvanu te istaknuo kako je globalizacija nepovratni trend. Istaknuo je kako obje zemlje, i Tajvan i BiH, imaju hrabre poduzetnike te mala i srednja poduzeća koja čine kralježnicu ekonomije.

''Radujemo se jakim trgovinskim odnosima između BiH i Tajvana'', rekao je Wen-Lung.

Prvi sajam drvne industrije, koji se održava u sklopu 18. Međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2015., otvorio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je istaknuo kako je drvna industrija najbolji dio gospodarstva BiH.

''Dijelim vjeru i nadu da će ovo prerasti u puno veću manifestaciju'', kazao je Bevanda koji je drvoprerađivačima poželio uspjeh u radu sa što više gotovih proizvoda i namještaja te što manje balvana na europskom i svjetskom tržištu.

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovine Zdravko Vojvodić istaknuo je kako je, iako spomenuti klaster postoji tek godinu dana, uspio organizirati jedan ozbiljan sajam namještaja.

''Drvna industrija u BiH je izuzetno važna grana gospodarstva zato što je izvoz te grane 90 posto. Proizvodnja namještaja u BiH je izuzetno velika i od 10 proizvoda koji se u BiH proizvedu, 9 se izveze, a jedan ostaje tu'', kazao je Vojvodić. 

Na Sajmu, koji će trajati do 18. travnja, na 30.000 četvornih metara predstavit će se 750 izlagača.

Kopirati
Drag cursor here to close