Samo kulturno

Otkaz u mostarskom Pozorištu: Zašto kazalište plaća račune SDA?

Pored svega, kako naglašava, kad je ona dobila otkaz, na njeno mjesto je Mujkanović zaposlio svoju šurjakinju…
Vijesti / Politika | 14. 04. 2021. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica računovodstva Narodnog pozorišta u Mostaru Aldijana Šteta tvrdi da je ostala bez posla jer nije željela platiti račune bez pokrića, među kojima je i 3.000 KM koji se odnose na financiranje izborne kampanje SDA, čiji je član direktor tog kazališta Almir Mujkanović.

Posao za šurjakinju

"Slala sam dopis Vladi HNŽ i Gradu Mostaru, koji su osnivači Narodnog pozorišta, ali nisam dobila nikakve odgovore. Potom sam otišla do načelnika Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Bože Ćorića (HDZ), koji je bio zaprepašten onim što je vidio. Kazao je da je to krivično djelo, ali nakon što sam otišla on me nazvao i rekao da sam s direktorom to trebala riješiti uz kavu i dogovoriti da se ti računi plate, jer se to tako radi", rekla je za Klix Šteta.

Pored svega, kako naglašava, kad je ona dobila otkaz, na njeno mjesto je Mujkanović zaposlio svoju šurjakinju koja je završila ekonomsku školu, koja nikada do tada nije radila, zbog čega je Šteta protiv njega podnijela krivičnu prijavu u Tužiteljstvu HNŽ za zloupotrebu položaja.

"Svjesna sam da se ne mogu izboriti sama u ovoj priči i dokazati malverzacije i koruptivne radnje koje se dešavaju u Narodnom pozorištu pa sam angažirala odvjetnika koji je uzeo slučaj bez oklijevanja", kaže Šeta.

Ističe kako zna da je pravda spora, ali i da vjeruje kako je dostižna i da će ovaj slučaj na kraju sudskim putem dokazati sve što ona govori.

Neće se dobro provesti

Klix navodi kako je i inspekcijska služba utvrdila kako je otkazom koji joj je uručio direktor Mujkanović povrijedio njena radna prava, zbog čega će kantonalni inspektor poduzeti zakonom propisane mjere i izdati prekršajni nalog.

Komentirajući ovaj slučaj, direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović za Klix kaže kako je izlazak u javnost bivše šefice računovodstva u toj instituciji osvetnički pohod u kojem ona želi nanijeti štetu njemu osobno i Narodnom pozorištu.

"Ona nije htjela da radi. Kad joj je rečeno da nešto plati, ona je odbijala to i jednostavno je počela odlučivati šta će se platiti, a šta neće. Mislila je da može voditi ustanovu umjesto mene i to je kulminiralo otkazom, sad i njenim osvetničkim pohodom. Samo će dobiti tužbu i mislim da se nakon toga neće dobro provesti", kazao je Mujakanović.

Ističe da je Šteta sve račune koje je smatrala spornim dostavila Gradskoj upravi Mostara i da nakon toga unutrašnja kontrola nije našla ništa sporno te da bi u suprotnom podnio ostavku, piše Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close