Sankcije uzimaju više maha

Osobe s crne liste ne mogu registrirati ni vozila u Federaciji

Problemi za osobe s crne liste...
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke sankcije na kojim se nalaze brojne osobe u Bosni i Hercegovini uzimaju sve više maha.

Nakon što su banke u FBiH, ali i u RS-u, blokirale račune osoba s crne liste, kako i same ne bi završile na crnoj listi, Avaz saznaje da su se pojedini našli u novim problemima jer su pojedine osiguravajuće kuće za registraciju vozila u Federaciji odbile su suradnju s najmanje, kako pišu, dvije osobe s crne liste.

A sve zbog toga kako bi izbjegle potencijalnu opasnost da i same budu sankcionirane. Ustvari, osiguravajuća društva slijede samo postupke Agencije za bankarstvo, ali i banaka u Federaciji koje ne žele imati nikakvu poslovnu suradnju s osobama koje su "kaznile" Sjedinjene Američke Države.

Podsjećamo, na crnoj listi u Federaciji Bosne i Hercegovine nalaze se Marinko Čavara, Fadil Novalić, Osman Mehmedagić Osmica, Diana Kajmaković, Gordana Tadić, Amir Zukić, Mirsad Kukić, Asim Sarajlić.

Inače, mjesec i po dana nakon što je usvojen, Zakon o sprječavanju pranja novca daje rezultate, a osnovu njega, banke u Bosni i Hercegovini zatvaraju račune osobama pod sankcijama američkog Ministarstva finansija.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) to je potvrdio Muhamed Hasanović, zamjenik ministra financija Bosne i Hercegovine.

"To je povezano, da u principu sve ove osobe koje su na crnoj listi su osobe koje su na neki način okarakterizirane kao opasne od američke administracije, i tu banke mogu naći neko opravdanje za sebe", izjavio je Hasanović.

Prema Zakonu, koji je jedan od prioritetnih na europskom putu BiH, banke su dužne da provode mjere za otkrivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close