Nakon odlikovanja

Orban iz Banja Luke poslao poruku: ''Bez Srba nema zdrave EU''

Novo poglavlje u odnosima Republike Srpske i Mađarske bit će narodna diplomacija, da se narodi Srpske i Mađarske povežu.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2024. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarsko izalsanstvo, predvođeno premijerom Viktorom Orbanom, boravilo je u službenoj posjeti Republici Srpskoj.

U Palati Republike održani su prvo zajednički, a zatim i tri odvojena susreta dužnosnika Srpske i Mađarske. Ocijenjeno je da politika međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj nije fer.

Kategorično je odbačeno uplitanje stranaca u proces odlučivanja u BiH i najavljena je podrška na putu BiH ka Europskoj uniji.

Video: RTRS

Orban je prenio jasnu poruku da bez uključivanja Srba nema zdrave Europske unije ni stabilnosti u Europi.

Današnji sastanak Dodika i Orbana bio je osmi do sada, a drugi u godinu dana u Banja Luci. Za predsjednika Srpske i mađarskog premijera bila je ovo prilika da se još jednom potvrde, ali i prodube dobri odnosi i suradnja Republike Srpske i Mađarske.

Orban je rekao da nije došao u Banja Luku iz simpatija, već "zato što Srbi i Dodik rade ispravne stvari".

Dodik je poručio da suradnja sa Mađarskom nije usmjerena protiv nekoga trećeg.

''Mislim da danas treba da proslavljamo naše razgovore o našim dobrim bilateralnim odnosima i našem razumijevanju o svim pitanjima'', rekao je Dodik.

Oči u oči, u Palati Republike, bili su i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i ministar za znanstveno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir sa mađarskim šefom diplomacije Péter Szijjártóm. U istom formatu, sastali su se i premijer i ministrica financija Srpske Zora Vidović i mađarski ministar ekonomskog razvoja Marton Nagy.

Video: RTRS

Orban i njegovi suradnici u Banja Luku su doputovali u vrijeme velikih pritisaka na Republiku Srpsku, ali i na Mađarsku, javlja RTRS.

Orban je sa ponosom primio orden Republike Srpske, najviše republičko odlikovanje koje mu je predsjednik Srpske dodijelio povodom Dana Republike 9. siječnja.

''Ovo odlikovanje vam dajemo čistog srca sa puno ljubavi, sa željom da ojača ne samo naša, nego i prijateljstva naših ljudi, naših kompanija, da ojača budućnost koja će biti primjer suradnje dva naroda, država, punih razumijevanja'', rekao je Dodik.

Orban je istaknuo da Dodik i Srpska uvijek mogu da računaju na podršku Mađarske.

''Želim da shvatim da ovo odlikovanje nisam dobio zbog toga što sam do sada radio, nego zbog toga što ću poslije ovoga da učinim'', naglasio je mađarski premijer.

Video: RTRS

Orban je bio oštar na riječima u Palati Republike. Po tome je i poznat, kao jedan od najsnažnijih europskih lidera, bez dlake na jeziku i uz dvotrećinsku većinu u svojoj zemlji.

Predsjednik Dodik je, ističe, konstruktivan rukovoditelj i zbog toga Europa treba da oda priznanje za njegov rad. Kritizirao je strance koji bi da uređuju odnose u BiH i nameću odluke, mijenjaju Izborni zakon.

Nedopustivim smatra bilo kakvo miješanje u unutarnji dogovor koji moraju da postignu isključivo domaći političari.

''Ako se jednoj zajednici oduzme imovina, to dovodi do velikih problema i to ne smije da se radi. To je destabilizacija jer ruši sve što ste do sada postigli. Moj zadatak je, i ja mogu sebi da dozvolim, da kažem da postoje nepravde i da je nepravedna politika prema vama'', naglasio je Orban.

Tijekom prvog susreta Dodika i Orbana, nakon što je Bruxelles dao zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora BiH, neizostavna tema bio je i njen europski put. BiH će na tom putu i dalje nesumnjivo imati podršku Mađarske, nakon što od 1. srpnja počne predsjedavati Europskom unijom.

''Ne želimo da se krećemo ka EU ako gubimo našu automoniju. Želimo da pojačamo našu autonomiju krećući se ka EU i mi taj proces prepoznajemo na taj način. I mislimo da je samo uravnotežen odnos u BiH i dogovor u okviru BiH, a ne nametanje od strane bilo koga, garancija i za Europu da može da primi jedan uravnotežen prostor stabilnim u svoje okrilje'', istaknuo je Dodik.

Video: RTRS

Orban je rekao da ima tim koji će se baviti zapadnim Balkanom i unutar toga tim koji će se baviti BiH i da će dolaziti vrlo često, jer želi da postigne dogovore i u Banja Luci i u Sarajevu.

Republika Srpska nastavlja sa politikom neuvođenja sankcija Rusiji i neće dati suglasnost na nivou BiH da se to uradi. Za Mađarsku prostor Balkana morao da bude integriran u Uniju i da bi Bruxelles finacsijsku i političku pažnju trebalo da usmjeri na ovaj dio Europe, a ne na Ukrajinu, navedeno je na sastanku.

''Poslije dugih rasprava odlučili smo da damo 50 milijardi eura Ukrajincima u narednim godinama. 50 milijardi eura! Pričamo da nemamo navca, ali, nekako smo ga našli. Zamislite da od toga BiH dobije 30 milijardi da bismo pomogli da se pripremite za članstvo u EU! Kakva bi se čuda uradila od tih para'', rekao je Orban.

Novo poglavlje u odnosima Republike Srpske i Mađarske bit će narodna diplomacija, da se narodi Srpske i Mađarske povežu. Zato i ne čudi da je poruka dvojice lidera bila da su Srpska i Mađarska bez obzira na udaljene granice susjedi, takvim ih čine naši narodi, navodi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close