Skupština NSRS

Linija ispod koje se ne ide, oporba odbila Dodikov prijedlog

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić rekao je Dodiku da je taj njegov prijedlog zakasnio, te da se na predloženom materijalu ne može graditi zajednički stav.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2019. u 18:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Oporba u NSRS-u odbila Dodikov prijedlog

Oporba u Narodnoj skupštiniRepublike Srpske (NSRS) odbila je prijedlog lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da u informaciju za posebnu sjednicu entietskog parlamenta uvrste što oni predlažu, odnosno izbaci ono što im ne odgovara.

Oporbenici su zatražili da se infomacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS, koju su predložili zastupnici vladajuće većine, povuče, a da se pripreme zajednički zaključci, i, kako su rekli, utvrdi crvena linija ispod koje nitko ne može ići.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić rekao je Dodiku da je taj njegov prijedlog zakasnio, te da se na predloženom materijalu ne može graditi zajednički stav.

Infomaciju je nazvao sramnom, dok je zastupnica PDP-a Jelena Trivić rekla da su taj dokument pripremili ''loši udbaški pripravnci''.

Kaže da je Dodik prvo izvrijeđao oporbu, a onda traži jedinstvo, što je neprihvatljivo.

Prethodno je Dodik rekao da bi bilo racionalno da se objedini i skupštinska informacija stavovima oporbenika, koji mogu da dopišu šta hoće.

Cijeni, kaže, da je potrebno odgovoriti na permanentna kršenja Dejtonskog sporazuma te da se odbace bonska ovlaštenja visokog predstavnika.

Pozvao je lidere SDS-a i PDP-a da povuku zahtjev za izmjene poslovnika o radu Paralmenta BiH, jer bi, kaže, to bila greška štetna za RS.

Reagirala je i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, navodeći da nije točno da u predloženom materijalnu ništa ne valja, jer je riječ o faktima o događanjima u proteklom perodu, u kojima je nanesena šteta RS odlukama visokih predstavnika.

Na dnevnom redu posebne sjednice NSRS-a je samo jedna točka, Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina zastupnika iz klubova - SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

Oporba i bošnjački zastupnici su bili protiv njenog zakazivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close