Izvanredno stanje

Oporba optužila Dodika i Cvijanović da uvode diktaturu

Novouvedeno "izvanredno stanje" praktično znači suspenziju parlamenta koji je do sada mogao normalno zasjedati te prenošenje svih bitnih ovlasti na predsjednicu entiteta Željku Cvijanović.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2020. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz oporbenih stranaka oštro su kritizirali odluku vladajuće većine da proglasi izvanredno stanje u Republici Srpskoj kao i činjenicu da su to učinili iza zatvorenih vrata, uskrativši javnosti pravo da zna što su točni razlozi zbog kojih se ovakva mjera bez presedana uvodi.

Neki od zastupnika odlučili su bojkotirati sjednicu ocijenivši kako je uvođenje izvanrednog stanja u sadašnjim okolnostima "besmislena, suluda i opasna odluka".

"Ništa ne mogu dodatno učiniti što nisu već radili do sada: Sve mjere su poduzete. Cilj je da se ponizi Narodna skupština RS-a, kao jedina koja još nije pod apsolutnom kontrolom jednog čovjeka i režima", izjavio je uoči sjednice zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske u subotu je donijela odluku o uvođenju izvanrednog stanja uz obrazloženje kako je takva mjera nužna radi suzbijanja epidemije prouzročene koronavirusom.

Sjednica Narodne skupštine RS održana je u Banja Luci iza zatvorenih vrata i bez uobičajenog televizijskog prijenosa, a novinarima je bio zabranjen ulazak u dvoranu u kojoj je vođena rasprava i u kojoj su zastupnici s maskama na licima sjedili na stolcima udaljenim po dva metra.

Sjednica zatvorena za javnost

Vodstvo parlamenta je odluku da sjednicu zatvori za javnost opravdalo potrebom da "što manje ljudi bude okupljeno na jednom mjestu".

Uvođenje izvanrednog stanja uslijedilo je na zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke kojoj je na čelu Milorad Dodik. 

"Moramo brzo donositi odluke. Izvanredno stanje nije nikakav napad na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane", ustvrdio je Dodik, zalažući se odlučno za uvođenje izvanrednog stanja.

U RS je do sada na snazi bila mjera "izvanredne situacije" a novouvedeno "izvanredno stanje" praktično znači suspenziju parlamenta koji je do sada mogao normalno zasjedati te prenošenje svih bitnih ovlasti na predsjednicu entiteta Željku Cvijanović.

"Sve naše mogućnosti koje smo imali iscrpljene su. Nužno je da uđemo u zakonodavnu sferu koja će nam omogućiti da mijenjamo određene zakone kako bismo mogli efikasnije utjecati na koronavirus, posebice što se tiče gospodarstva“, rekla je Cvijanović.

Sva ovlast u rukama predsjednice RS

Ona će tako ubuduće moći samostalno donositi uredbe sa zakonskom snagom, te smjenjivati i postavljati dužnosnike u tijelima vlasti od entitetske do lokalne. 

Vijeće ministara BiH proglasilo je pak stanje prirodne nesreće na državnoj razini, a ista mjera na snazi je i u Federaciji BiH, dok su se u RS-u sada odlučili na najdrastičniju mjeru, tek za stupanj blažu od ratnog stanja.

Komplicirani decentralizirani ustroj BiH omogućio je da njeni entiteti u postojećoj kriznoj situaciji odlučuju potpuno samostalno o mjerama koje poduzimaju u suočavanju s epidemijom, često bez gotovo ikakve koordinacije. 

U RS-u, primjerice, osobe za koje se sumnja da bi mogle biti prenositelji virusa SARS-CoV-2 sada smještaju u karantene, dok se u Federaciji BiH za takve određuju mjere samoizolacije.

Unatoč drastičnijem pristupu, RS i dalje bilježi veći broj zaraženih kojih je u tom entitetu za sada 162 od ukupno oko 250 koliko ih je u cijeloj BiH, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close