Dodik sa Sattlerom

Okretanje ploče: RS podržava europski put

Vijesti / Politika | 02. 03. 2023. u 14:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska podržava europski put BiH na kojem želi biti vidljiv u skladu s mehanizmom koordinacije i uz puno uvažavanje ustavne pozicije, kao i daytonske strukture BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je razgovarao sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom.

  / Sattler i Dodik | Foto: predsjednikrs.net

Dodik je rekao kako 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije treba rješavati zajedno, ne odvojeno, te naglasio da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU, priopćeno je iz Dodikova ureda.

Dodik je Sattleru rekao da očekuje suglasnost državne razine o rješavanju i deblokadi mnogih, važnih strateških projekata u skorijoj budućnosti te da dalju blokadu istih Republika Srpska neće tolerirati.

Osvrćući se na čestitku veleposlanika Satlera povodom Dana neovisnosti, Dodik je rekao kako 1. ožujka može biti praznik bošnjačkog naroda i da to Srpska neće sporiti, ali da 1. ožujka ''nije, niti može biti zajednički praznik u BiH''.  

Naveo je kako nema zakona koji propisuje 1. ožujka praznikom  BiH i da je ''taj datum bio uvertira u građanski rat u BiH i Srpska ga nikada ne može slaviti''.   

Podsjećamo, Dodik je u emisiji Ćirilića na Happy TV-u rekao da će "pisati Njemačkoj" i poručiti joj da se "prekida europski put BiH ako Nijemci nastave s blokadama RS-u". 

"Nijemcima zbog ucjena - doviđenja, prijatno"  "Njemačka je nama blokirala sredstva od 16 milijuna eura za izgradnju vodova u Gradišci. To je kredit, ne daju nam to besplatno što je odobreno prije tri godine. I ja razgovaram sa Razvojnom kineskom bankom i reći ću Nijemcima 'doviđenja', ako za RS držite selektivna sredstva, i na Narodnoj skupštini ćemo se odrediti da ne podržavamo europski put BiH", rekao je Dodik. 

Kopirati
Drag cursor here to close