Kandidiranje na izborima

Okončana rasprava o izmjenama Izbornog zakona

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku zastupničke rasprave o dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima je predviđeno da se onemogući kandidiranje na izborima pravosnažno osuđenim osobama, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut upozorio je da Europski sud za ljudska prava nikada nije imao priliku razmatrati ova pitanja.

Na taj način je replicirao poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandri Pandurević koja se pozvala na presudu tog suda u slučaju "Scoppola protiv Italije" upozoravajući da se nove presude i za BiH mogu dogoditi, ali je Arnaut naglasio da je Scoppola tražio da mu se omogući biranje i da bude biran dok je bio na služenju kazne za ubojstvo.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) je ocijenila da prijedlog zakona ima utemeljenje u smislu da parlament može mijenjati Izborni zakon, ali u smislu sadržaja izmjene su u suprotnosti s općim odredbama Ustava BiH.

Kako je u Ustavu navedeno niti jedna osoba koje se nalazi na izdržavanju kazne, izrečene presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, i niti jedna osoba koja je pod optužnicom Tribunala, a koja se nije povinovala naredbi da se pojavi u Tribunalu, ne može biti kandidat ili imati bilo koju izbornu ili drugu javnu funkciju na teritoriji BiH.

''Ne može zakon proširivati neke odredbe koje se tiču ograničenja prava pasivnog ili aktivnog biračkog prava i odnosi se na osobe koje su na izdržavanju kazne. One ne mogu biti upisane u

Središnji birački popis, biti kandidati, imati izbornu ili imenovanu funkciju'', dodala je Krišto.
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, koji je i predlagač ovih izmjena, potvrdio je da predloženo nije u suprotnosti s Ustavom, pozivajući zastupnike da se ne pravi korak unazad, jer je Ustavnopravna komisija ocijenila da postoji ustavna osnova za donošenje zakona.

Za dopredsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića (Stranka demokratske akcije - SDA) izvan svake rasprave je da li postoji utemeljenje u Ustavu, najavljujući da će zakon podržati.

Rasprava o ovom zakonskom rješenju je okončana, a o njemu će se zastupnici izjasniti nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close