DF i SDP

Okomita 'podjela': Ljevica predstavila plan za Mostar

Vijesti / Politika | 02. 02. 2016. u 13:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) predstavili su u utorak u Mostaru svoje viđenje rješenja za taj grad koje se temelji na tri načela i to na načelu jedinstvenog Grada, multietničkim izbornim jedinicama i institucionalnoj zaštiti svih naroda koji žive u Mostaru. Tim bi rješenjem, tvrde, u potpunosti bila poštovana odluka Ustavnog suda BiH.

Prema njihovom zajedničkom rješenju, odnosno izmjenama postojećeg Statuta, u Gradu Mostaru bi za razliku od prethodnih šest, bila formirana tri gradska izborna područja,  koje su formirane okomito u odnosu na rijeku Neretvu - i to Sjever, koji bi birao pet zastupnika u Gradsko vijeće, Centar koji bi birao 10 vijećnika, te Jug koji bi birao 3 vijećnika,. Ostalih 17 vijećnika biralo bi se na području grada, kao jedne izborne jedinice, tzv. gradske liste. Tako bi Gradsko vijeće i dalje imalo, kao i po važećem statutu 35 vijećnika, a nijedan konstitutivni narod ne bi mogao imati više od 15 vijećnika.

Uvođenje dogradonačelnika

S ovakvom instalacijom izbornih područja poštovale bi se obje odluke Ustavnog suda BiH na način da adekvatan broj birača, bira adekvatan broj vijećnika, smatraju iz SDP-a i DF. Oni predlažu uvođenje i mjesta dogradonačelnika, tako da bi gradsku vlast, prema njihovom prijedlogu činili gradonačelnik, dogradonačelnik i Gradsko vijeće koji ne bi mogli dolaziti iz istog konstitutivnog naroda.

Gradonačelnik i dogradonačelnik bi se birali iz reda vijećnika izabranih u Gradsko vijeće, koji bi nakon izbora na takve funkcije izgubili mandat u Gradskom vijeću, a birali bi se dvotrećinskom većinom svih vijećnika tajnim glasovanjem.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je u izjavi za medije na današnjem predstavljaju rješenja za grad Mostar da "onako kako bude izgledao Mostar i onako kako se budemo ponašali prema Mostaru, pokazat će kako se želimo odnositi prema BiH".

''Mostar može i treba biti jedinstven grad, grad svih njegovih građana. Prema ovom prijedlogu, nitko u Mostaru ne bi mogao dominirati ni nad kim i sve bi izborne jedinice, kao i liste morale biti multietničke'', kazao je on te dodao da je to zapravo duh Mostara i njegova ključna, višestoljetna odrednica.

''Mostar je takav bio stotinama godina i on takav mora biti i u budućnosti'', naglasio je Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH vjeruje kako je ovaj prijedlog kompromisno rješenje koji može zadovoljiti sve strane ''jer u odnosu na ono što smo do sad čuli, ovaj prijedlog zadovoljava minimum svih zahtjeva''.

Zasad ravnopravnosti

Po njegovom mišljenju, SDA i HDZ BiH su suvereno vladali Mostarom duže od 20 godina te su ovaj grad doveli pred potpuni financijski, ekonomski, socijalni i infrastrukturni slom.

''Očito je da oni nisu u stanju utvrditi bilo kakvo rješenje koje bi mogli ponuditi Mostarcima kako bi se konačno omogućilo da se u ovom gradu održe lokalni izbori'', kazao je Nikšić, postavivši pitanje koliko su predstavnici tih stranka i je su li uopće zainteresirani za rješavanje ovog pitanja, ili im odgovara ovakvo stanje kakvo jeste.

''Njih zanima samo da održe moć nad javnim resursima koje sada imaju, i sve dok im to nije ugroženo, oni neće pristupiti iskreno rješavanju pitanja statusa grada Mostara u okviru izbornog zakona BiH'', smatra predsjednik SDP-a BiH.

''Zato i jesmo odlučili ponuditi svoje viđenje mogućih izmjena izbornog zakona BiH za koje vjerujemo da zadovoljavaju interese Mostaraca i omogućavaju im da na zasadama ravnopravnosti, suživota i tolerancije urede svoj grad i upravljaju svojim gradom u najboljem mogućem interesu svih njegovih građana'', kazao je te dodao da kako se kroz Mostar se bore za građanska načela ali i nacionalnu zaštitu kroz izborna pravila "jer je ovaj grad, nažalost doživio najveće i najgore moguće zločine i etničko čišćenje".

Poručio je svima kako je stav SDP-a i DF-a jasan kada je u pitanju grad Mostar.

Etničke jedinice

''Ako bilo tko, pa i SDA i HDZ BiH žele ili su dogovorili podjelu grada na dvije etničke izborne jedinice, želimo im poručiti da to nikada neće biti, niti će dobiti našu podršku'', ustvrdio je Nikšić, naglasivši pritom kako je to sjeme za buduću nestabilnost u ovom gradu i brutalna podjela ljudi po etničkim kriterijima koja na postoji nigdje u modernoj Europi.

Na kraju je pozvao sve građane i domoljube Mostara da se okupe oko ove ideje te da obrane podjelu Mostara, a na taj način i podjelu Federacije i BiH.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić također smatra kako odgovornost za ovakvo političko stanje u Mostaru najviše snose HDZ BiH i SDA. Po njegovom mišljenju, svako buduće rješenje za grad Mostar treba biti zasnovano na principima ravnopravnosti, cjelovitosti i jednakosti svih građana koji žive na ovom području, što predstavlja ono od čega DF i SDP neće odustati.

Ono što Mostar zaslužuje

Smatra da je njihovo rješenje, kompromisno rješenje u kojem "nitko ne dobiva sve i niti svatko gubi sve".

''Ovo rješenje nudi ono što Mostar zaslužuje, a to je da bude cjelovit grad, da dobije multietničke izborne jedinice i na koncu institucionalnu zaštitu od preglasavanja'', rekao je.

Predsjednik SDP-a HNŽ-a Zoran Mikulić istaknuo je kako predloženo rješenje ne treba shvatiti kao ultimativni prijedlog ljevice, već kao prijedlog građana Mostara, te kao normalno rješenje koje može zadovoljiti sve strane i interese.

Zaključio je kako bi se predloženim rješenjem u potpunosti poštovala odluka Ustavnog suda BiH, a Mostar bi ostao jedinstven grad i niti jedan narod ne bi mogao majorizirati drugi narod.

Kopirati
Drag cursor here to close