Komu, čemu?

Oko 160 revizorskih izvještaja čeka na usvajanje

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin kazao je da su 2018. i 2019. godini podnijeli 25 prekršajnih prijava protiv odgovornih osoba kada se govori o zloupotrebi javnih nabavki, dok su u siječnju 2020. godine podnijeli šest prijava.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2020. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine Jasmin Pilica kazao je da oko 160 revizorskih izvještaja još nije usvojeno zbog zastoja u radu Parlamentarne skupštine BiH.

U okviru konferencije "Učinkovita javna revizija za smanjenje korupcije u BiH", koju su danas u Sarajevu organizirali Centri civilnih inicijativa i Veleposlanstvo Švedske u BiH, Pilica je naglasio da je Ured posao radio u skladu s njihovom dinamikom koja je potpuno usklađena sa zakonom.

Govoreći o revizorskim izvještajima za 2018. godinu, Pilica je naglasio da su revidirali svih 74 institucije, te da su imali šest 'mišljenja s kvalifikacijom', od čega četiri 'mišljenja s rezervom uz skretanje pažnje', dva 'mišljenja sa rezervom', 55 'pozivnih mišljenja uz skretanje pažnje', dok je 12 mišljenja okarakterizirano kao 'pozitivno'.

''Imamo informaciju da je oko 60 posto naših preporuka realizirano'', kazao je Pilica te dodao da je jako teško ocijeniti koja je preporuka realizirana, a koja polovično realizirana.

Istaknuo je da Ured za reviziju surađuje s tužiteljstvom, ali da je njihova primarna uloga da daju neovisno mišljenje o financijskim izvještajima i usklađenosti funkcioniranja institucija.

''Naši izvještaji su detaljni i svi tužioci u njima mogu naći sve eventualne indicije o počinjenju krivičnih djela'', zaključao je Pilica.

Predstavnik Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma PSBiH Predrag Kožul smatra da prema podacima Ureda za reviziju, situacija izgleda veoma dobro, ali da se mora uzeti u obzir da su 'mišljenje s kvalifikacijom' dobile one institucije koje imaju veliki proračun.

''Dio preporuka Ureda za reviziju je sustavnog karaktera, jer su u sferi političkih pitanja, kao što je pitanje državne imovine u Ministarstvu obrane BiH. To je glavni razlog što su dobili 'mišljenje s rezervom', a sami ne mogu riješiti problem'', istaknuo je Kožul.

Pohvalio je suradnju Komisije i Ureda za reviziju, ističući da je Ured iz BiH najbolji u regiji, za što je velikim dijelom zaslužna i međunarodna pomoć.

Video: Oko 160 revizorskih izvještaja čeka na usvajanje

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin kazao je da su 2018. i 2019. godini podnijeli 25 prekršajnih prijava protiv odgovornih osoba kada se govori o zloupotrebi javnih nabavki, dok su u siječnju 2020. godine podnijeli šest prijava.

''Zloupotreba i kršenja ima mnogo, i želim potcrtati da se svi moraju ponašati odgovorno'', poručio je Salčin te dodao da u kontinuitetu rade na edukaciji službenika, sudaca i tužitelja  o javnim nabavkama, jer kako tvrdi, to predstavlja veliki problem.

Direktor Odjela za razvojnu suradnju u Veleposlanstvu Švedske u BiH Torgny Svenungsson smatra da je revizija javnih institucija vrlo bitna tema, jer pomaže u unapređenju transparentnosti, djelotvornosti i omogućava implementaciju vladavine zakona.

Projekt menadžerica CCI-a Jasmila Pašić ističe da je cilj konferencije da ukaže na proces važnosti javne revizije koja predstavlja kontrolni mehanizam u upravljanju javnim sredstvima i javnom imovinom. Izrazila je nezadovoljstvo efektom rezultata u procesu javne revizije, jer postoji veliki broj preporuka koje nisu realizirane.

Konferencija je okupala predstavnike revizorskih institucija u BiH, parlamentarnih komisija, nadležnih tužiteljstava  te javnih institucija i civilnog društva.

Na konferenciji je predstavljen i specijalizirani web portal o reviziji, kontroli utroška javnog novca i rada javnih ustanova i poduzeća. Na portalu www.revizije.info nalaze se baze podataka o financijskim revizijama u posljednje četiri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close