Posla ima

OHR-u prvi put povećan proračun

Naime, za 2023. i 2024, od 1. srpnja do 31. lipnja naredne godine, proračun OHR-a će iznositi 5,85 milijuna eura, dok je dosadašnji proračun bio na razini od 5,32 milijuna eura.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za provođenje mira je prvi put u mnogo godina odobrio povećanje proračuna OHR-u za deset posto, što se može tumačiti kao početak ponovnog jačanja te institucije u BiH.

Naime, za 2023. i 2024, od 1. srpnja do 31. lipnja naredne godine, proračun OHR-a će iznositi 5,85 milijuna eura, dok je dosadašnji proračun bio na razini od 5,32 milijuna eura.

Kako piše Nezavisne, EU će novom proračunu doprinijeti sa 2,55 milijuna eura, SAD sa 1,29 milijuna eura, Japan sa oko 600.000 eura, Ujedinjeno Kraljevstvo s oko 400.000 eura, Kanada sa 180.000 eura, dok će Organizacija islamskih zemalja proračunu OHR-a doprinijeti sa oko 160.000 eura. Preostalih nešto više od 700.000 eura uplatit će ostale zemlje članice Vijeća za provođenje mira.

Nema Rusije

Kao i u prošlom proračunu, ni ovog puta nije sudjelovala Rusija, koja je zbog neslaganja sa ranijim odlukama PIC-a i nepriznavanja legitimiteta visokog predstavnika odlučila da istupi iz ovog tijela i da suspendira sudjelovanje u financiranju OHR-a. Njen doprinos radu OHR-a u proteklom periodu iznosio je oko 70.000 eura na godišnjoj razini.

Inače, u proteklom periodu proračun OHR-a je bio na istoj razini, uprkos apelima koje su Vijeću sigurnosti UN upućivali i bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, i sadašnji Christian Schmidt, da se on poveća. Otkad je Inzko postao visoki predstavnik u ožujku 2009. godine, proračun OHR-a je smanjen za više od pedeset posto i u tom periodu nije rastao.

Apeli

Po svemu sudeći, Schmidtovi apeli, koje je iznio na sjednici Vijeća sigurnosti u svipnju ove godine tokom predstavljanja izvještaja o stanju u BiH, konačno su urodili plodom. Schmidt je na toj sjednici upozorio da je proteklih nekoliko godina došlo do značajnog smanjenja proračunu OHR-a, ali da razina poslova nije smanjena u istom obimu.

"Trenutni operativni proračun za organizaciju je na razini od 5,3 milijuna eura. Takođe, postoje izazovi u prikupljanju sredstava, s obzirom na to da je tijekom trenutnog operativnog perioda ostalo milijun eura koji nisu doznačeni. Kao što sam govorio ranije, Ruska Federacija je suspendirala svoj doprinos proračunu u veljači 2022. godine. OHR zapošljava 75 lokalnog i 22 međunarodnog osoblja, od čega ih je 15 u Sarajevu i područnim uredima", naveo je Schmidt. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close