''Nisu uputili molbu''

NSRS ne dozvoljava da predstavnik OHR-a prisustvuje sjednici

''S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik, pa samim tim ni njegov ured, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sjednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti”
Vijesti / Politika | 09. 12. 2021. u 18:57 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić (SNSD) izjavio je da predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR) nije dozvolio da prisustvuju sutrašnjoj posebnoj sjednici Skupštine o povlačenju entitetskih nadležnosti s razine države Bosne i Hercegovine. Ured OHR-a poslao je skupštinskoj službi obavještenje da će njihov predstavnik prisustvovati sjednici, rekao je Šulić, piše Beta.

''Napominjem da to nije bio ni zahtjev, ni molba, već obavještenje. Kao predsjedatelj, obavijestio sam ih da im to nije dozvoljeno'', rekao je on, prenijela je RTRS.

Istaknuo je da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira sa Narodnom skupštinom.

''S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik, pa samim tim ni njegov ured, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sjednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti”, rekao je Šulić.

On je dodao da je predstavnicima Ureda Europske unije dozvoljeno prisustvo sjednici.

''Predstavnici Ureda Europske unije su se obratili Narodnoj skupštini, uz puno uvažavanje, molbom da prisustvuju sjednici i mi smo im to dozvolili. Republika Srpska uvažava EU i spremna je na razgovor sa svima koji uvažavaju Republiku Srpsku'', kazao je Šulić.

Prema njegovim riječima, mediji će izravno prenositi sjednicu, pa zaposlenici OHR-a mogu, kao i svi ostali građani, da prate prijenos.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović (DEMOS) nedavno je prenio ovlaštenja predsjedavanja NSRS na Denisa Šulića, zbog, kako je naveo, zdravstvenih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close