Formiranje vlasti

OHR sjeda stranke za stol, najavljena nova okupljanja u Sarajevu

Organizatori su najavili kako će građani imati ''priliku da javno na razglasu iskažu svoj stav…''
Vijesti / Politika | 18. 04. 2023. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi OHR-a u Sarajevu danas počinju nove konsultacije pravnih timova Christiana Schmidta s predstavnicima stranaka "Osmorke" i HDZ-a BiH o formiranju Vlade Federacije BiH.

Prema nekim izvorima, lideri "osmorke" i HDZ-a pozvani na odvojene sastanke sa stručnim timovima OHR-a.

Ovo je novi pokušaj da se pronađe rješenje, s obzirom na to da je i jučerašnji pokušaj dogovora na poziv potpredsjednika FBiH Refika Lende propao, a sastanku se odazvao samo lider SDA Bakir Izetbegović.

U međuvremenu, na inicijativu stranaka NES-a i Stranke za BiH trebao bi biti održan i sastanak ove dvije stranke sa strankama "osmorke".

Iz Stranke za BiH i NES-a su poručili da neće biti dio vlasti ukoliko Schmidt nametne kratkoročne izmjene Ustava FBiH.

Danas će u Sarajevu biti održani i razgovori HDZ-a i predstavnika proširene "trojke", što je ranije najavio Dragan Čović.

Istodobno, ReSTART BiH je ponovno pozvao na prosvjede ispred središta OHR-a u ponedjeljak 24. travnja s početkom u 14:30 sati navodeći kako OHR ''direktno odlučuje o sudbini naše domovine''.

Organizatori su najavili kako će građani imati ''priliku da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine''.

''Svaki građanin koji dobrovoljno pokaže lične dokumente imat će priliku do dva minuta da upute svoju poruku'', navedeno je u pozivu.

Neformalna grupa građana ReSTART BiH priopćila je kako je njihovo djelovanje ''prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje''.

Kopirati
Drag cursor here to close