Vijeće ministara

Ograničava se kretanje strancima u BiH

Vijesti / Politika | 16. 04. 2020. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o ograničenju kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini kako bi se minimizirale posljedice i spriječilo širenje virusa Covid – 19.

Odlukom se ograničavaju kretanje i boravak stranaca koji nemaju važeće identifikacijske dokumente na osnovu kojih se sa sigurnošću može utvrditi njihov stvarni identitet, koji nezakonito borave u BiH, koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil i posjeduju važeću potvrdu o iskazanoj namjeri ili koji su podnijeli zahtjev za azil u BiH. Ograničenja za ove strance odnose se na zabranu kretanja i boravka izvan centara u koje su smješteni.

Kako je navelo Vijeće ministara, Služba za poslove sa strancima u suradnji s ovlaštenim policijskim službenicima entitetskih i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Policije Brčko Distrikta će strance koji u BiH imaju neki od ovih statusa, a koji se nalaze izvan centara u skladu sa Zakonom o strancima, provesti u najbliži privremeni prihvatni centar, prema mjestu u kojem se stranac zatekne.

''Ova odluka se privremeno primjenjuje do prestanka razloga za propisivanje ovih mjera, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti odluku'', navedeno je.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close