Komentari na komentar

Odzvonio je Hitler u BiH

''Zapravo poruka kardinala Puljića je najsnažnije odjeknula nakon ovih izbora'', rekla je Željana Zovko…
Vijesti / Politika | 15. 10. 2018. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Šef Izaslanstva EU u BiH Lars Gunnar Wigemark mi je osobno rekao da nema šanse da Komšić uđe u Predsjedništvo BiH, da on to ne očekuje i da će se nakon izbora moći očekivati normalizacija političkih odnosa i dolazak do potrebnoga kompromisa. Uvjeravao me da neće doći do preglasavanja Hrvata'', rekla je za portal Dnevnik Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Rekla je kako je riječ o neuspjehu procjena europskih dužnosnika i svega onog što rade u BiH.

Što to radi međunarodna zajednica

''Mora se ozbiljno razmotriti što to radi međunarodna zajednica u BiH i što je pogrešno rađeno u posljednjih 20 godina, pa da opet imamo narod na ulicama. Opet imamo situaciju da jedan umjereni vjerski lider poput kardinala Puljića kaže da je i Hitler zakonito došao na vlast. Dakle, to je jedan ozbiljan poziv i upozorenje da se upitamo tko i što to radi u BiH'', rekla je Zovko i navela kako je zadnja poruka kardinala Vinka Puljića snažno odjeknula u krugovima europarlamentaraca.

''Zapravo poruka kardinala Puljića je najsnažnije odjeknula nakon ovih izbora. Zajedno sa svojim kolegama Predom i Šuicom sam bila organizirala jednu izložbu za BiH, i tu je kardinal Puljić govorio zajedno s reisom Kavazovićem. Tad su poslane snažne poruke. Kardinala Puljića se ovdje u Bruxellesu jako uvažava jer je on osoba koja želi graditi mostove među narodima. Zbog toga je ova njegova izjava snažno odjeknula u Bruxellesu. Kad smo sličnu situaciju imali 2002. godine kad je pravljena Alijansa, kardinal je zajedno s biskupom Perićem svjedočio u američkom Kongresu i tad je rekao da se kršćani sustavno uništavaju u BiH. Vidimo da se to i danas događa. Nadam se da će biti snage da se ti procesi zaustave'', rekla je, između ostalog, Zovko.

Kardinalove izjave nije želio komentirati čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekavši kako se one izvlače iz konteksta.

''On je dao jednu paralelu u općem procesu, a nikako vezujući za bilo čije ime'', rekao je Čović na konferenciji za medije u Kupresu.

Komentar Emira Suljagića

Na kardinalove tvrdnje reagirao je Ivo Komšić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je za N1 rekao kako je ta izjava neprimjerena.


''Hitler nije došao zakonito na vlast, već državnim udarom. To mora znati svaki obrazovan čovjek. Poređenje Komšića s Hitlerom je neprihvatljivo'', rekao je.

Emir Suljagić, dužnosnik Građanskog saveza, na Twitteru je pak napisao kako čeka da Dino Merlin i Dino Šaran otkažu saradnju Vinku Puljiću, aludirajući pritom na ''potres'' u glazbenom svijetu kada je poznati bubnjar Amar Češljar ostao bez angažmana u bendovima Dine Merlina i Letu Štuke zbog izjava o prosvjedima u Mostaru. Suljagić je i ranije optuživao kardinala pišući čak kako bi on organizirao i lomaču te ga optužujući da je ''eugeničar koji štuje masovne ubojice''.

Podsjećamo, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je kako se Hrvatima u BiH oduzimaju prava te se to predstavlja kao nešto zakonito, dodajući da je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.

Narod neće imati sreće

''U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No, pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini'', rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. godišnjice prvog spomena općine Žepče.

Kardinal je dodao kako Hrvati i katolička vjera nisu bili uništeni ni u vrijeme turske vladavine ni komunističkog režima pa ''neće ni danas u prljavim političkim igrama i stranačkim prepucavanjima u BiH''.

''Nijedan narod neće imati sreće ako uništi drugi narod, a to se događa u BiH. Puno toga moramo ispraviti, ali naša katolička vjera je naš put za budućnost Hrvata u BiH'', poručio je nadbiskup.

Kopirati
Drag cursor here to close