Dom naroda

Odbijen zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

Odbijen je i zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama…
Vijesti / Politika | 16. 05. 2022. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Europske komisije za članstvo u EU.

Predloženim zakonom, za koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda dala negativno mišljenje, bilo je, između ostalog, predviđeno uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za provođenje zakona i definirano na koje se osobe primjenjuje sukob interesa.

Podršku izaslanika nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, koji je također jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara radi poboljšanja integriteta i omogućavanja efikasnijeg i transparentnijeg funkcioniranja pravosuđa i VSTS-a.

Odbijeno i o plaćama i naknadama

Danas je odbijen zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odlučeno da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Predloženim rješenjima predviđa se povećanje plaća vojnicima, policijskim i službenicima na razini BiH sa najnižim koeficijentima.

Plaće za više od 18.000 zaposlenih koji trenutno imaju mjesečna primanja niža od 1.500 KM, bila bi povećana za 100 do 140 KM.

Trošarine na gorivo

Dom naroda donio je odluku da se u redovnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH, kojim se predviđa ukidanje trošarina na gorivo na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara taj rok produži za još tri mjeseca.

PDV

Prethodno su izaslanici odbili prijedlog Denisa Bećirovića da se današnji dnevni red, uz prethodno održavanje sjednice nadležne komisije, dopuni tačkama koje su skinute s dnevnog reda, među kojima je i prijedlog o izmjeni zakona o PDV-u.

Kopirati
Drag cursor here to close