Dom naroda

Odbijen prijedlog: Izmjene Izbornog zakona razmatrat će se u redovnoj proceduri

Prijedlog koji je uputila SDA, nije imao većinu glasova ni da se razmatra po skraćenom postupku.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2024. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije dobio podršku delegata Doma naroda Parlamenta BiH da se razmatra po hitnoj proceduri.

Prijedlog koji je uputila SDA, nije imao većinu glasova ni da se razmatra po skraćenom postupku. Zbog toga će se razmatrati u redovnoj proceduri.

Izmjene i dopune Zakona o VSTV

Na 13. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Dom je prethodno usvojio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Dom naroda je usvojio je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač delegatkinja Marina Pendeš. Dom je prethodno usvojio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku. Dom je usvojio i zaključak kojim poziva Zastupnički dom PSBiH da ovaj zakonski prijedlog usvoji po hitnom postupku.

Dom je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Dom je prethodno usvojio zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Dom je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Cvitanović: Inzistirao sam da zakon ne padne

Dom je odlučio da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH, razmatra u redovnoj zakonodavnoj proceduri. Dom prethodno nije usvojio zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnoj proceduri, niti je prihvaćen prijedlog da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ilija Cvitanović (HDZ 1990) izjavio je da je inzistirao na tome da izmjene Izbornog zakona BiH idu u redovnu proceduru.

U izjavi novinarima naveo je kako je, cijeneći Izborni zakon kao jedan od najbitnijih zakona iza Ustava, detaljno analizirao predložene izmjene i dopune i mnogo toga identificirao, ali da je presudno šest ili sedam ključnih stavki u tom zakonu.

"Inzistirao sam na tome da ovaj zakon ne padne, nego da dođe u redovnu proceduru, jer on može biti dobra osnova, da neke stvari izbacimo jer se u ovakvom obliku ne radi samo o tehničkim izmjenama", rekao je Cvitanović.

Na usuglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je zahtjev da se Prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, razmatra po hitnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close