Vlada Federacije

Odbijen bošnjački prijedlog o popunjavanju klubova u Domu naroda

Vlada Federacije BiH smatra u potpunosti neosnovanim i činjenično neargumentiranim zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 12.2.2018. godine za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2018. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je razmatrala Prijedlog amandmana CX. na Ustav FBiH, koji je predložila većina izaslanika Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Cilj amandmana je pokušaj rješavanja načina popune izaslanika u jednom od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u situaciji kada ih nema dovoljno u skupštinama kantona, odakle su i birani.

Prema prijedlogu, nedostajući broj zastupnika bio bi biran s liste političkih subjekata koji su sudjelovali na izborima, a čiji kandidati nisu izabrani u županijske skupštine. Ovakav prijedlog, stav je Vlade FBiH, odstupa od suštine ustavnih odredbi koji se odnose na Dom naroda i njegovu ulogu u ustavno-pravnom poretku Federacije BiH.

Stoga, prema mišljenju Vlade, treba tražiti rješenje koje će zadovoljiti princip legitimiteta tj. popunu nedostajućih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz onih tijela (zakonodavnih ili predstavničkih) u koje su voljom naroda i građana izabrani (na primjer općinska vijeća), jer samo to osigurava legitimitet predstavljanja.

Revizija

Povodom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija u FBiH, koji je po skraćenom postupku u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ramiz Meša, Federalna vlada je mišljenja da predložena dopuna mijenja suštinu Zakona, jer bi značila da zaposleni mogu javno manifestirati svoja politička ili religijska uvjerenja, ako to ne narušava nepristranost rada. Imajući u vidu specifičnost Ureda za reviziju i njegovog značaja za Federaciju BiH, posebno se naglašava nepristranost u radu zaposlenih.

Isti zastupnik je uputio i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, a Vlada smatra da odredba člana 17. stav 3. točka a) nije u suprotnosti s ustavima Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola, koji se izravno primjenjuju u BiH.

Odbijen SNSD

Nakon razmatranja zahtjeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Općine Olovo, u vezi s članom 72a. Zakona o matičnim knjigama, koji je podnio načelnik Općine Olovo, Vlada navodi, uz ostalo, da je Savez općina i gradova bio upoznat i neposredno predlagao izmjene i dopune ovog zakona. Također, općine i gradovi su neposredno sudjelovali i bili pozvani da daju primjedbe i sugestije pri izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Vlada Federacije BiH smatra u potpunosti neosnovanim i činjenično neargumentiranim zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 12.2.2018. godine za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.

U izjašnjenju Vlade FBiH o inicijativi Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, kojom je predložena izmjena člana 7. Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, navedeno je da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo tekst Zakona o podršci obiteljima s djecom u FBiH kao zaseban propis, koji će ombudsmenima biti dostavljena u formi prednacrta na razmatranje.

Kopirati
Drag cursor here to close