BH novinari

Od Gradskog vijeća Zenice potražuju se hitne mjere za siguran rad novinara

Smatraju "nedopustivim i nedemokratskim" korištenje zasjedanja Gradskog vijeća Zenice za verbalne i druge obračune sa novinarima što se, kako ističu, ponavlja mjesecima
Vijesti / Politika | 03. 10. 2017. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od Gradskog vijeća Zenica poduzimanje hitnih i zakonom propisanih mjera za siguran i dostojanstven rad svih novinara koji izvještavaju sa sjednica Vijeća, kao i sprečavanje svakog pojedinca da sjednice Vijeća koristi kao "javni poligon za odstrel novinara".

''Ukoliko takve mjere izostanu, BH novinari će razmotriti druge zakonske mogućnosti zaštite prava novinara i zaustavljanje institucionalnog pritiska na novinare i jedan broj medija u Zenici'', navodi se u priopćenju Upravnog odbora koje je uputilo "najoštriji protest Gradskom vijeću Zenice zbog verbalnih prijetnji i uvreda novinarima Adnanu Džonliću, uredniku portala Zenicablog i Harunu Bošnjaku, dopisniku BHRT, koje im je uputio gradonačelnik Fuad Kasumović na prošlosedmičnom zasjedanju Vijeća".

Smatraju "nedopustivim i nedemokratskim" korištenje zasjedanja Gradskog vijeća Zenice za verbalne i druge obračune sa novinarima što se, kako ističu, ponavlja mjesecima bez adekvatne reakcije članova Vijeća ili sprečavanja zloupotrebe govornice za obračun sa novinarima.

''Direktnu odgovornost za takve postupke snosi ne samo gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je prijetio novinarima, već i svi članovi Vijeća sa v.d. predsjedavajućim Jasminom Hodžićem na čelu. Pored Adnana Džonlića i Haruna Bošnjaka, na meti napada gradonačelnika Kasumovića ranije su bili dopisnica FTV-a Gordana Ristović Muslija, novinar portal Klix Elmedin Mehić i saradnik portal Faktor Benaris Mahmić, te lokalni medij - RTV Zenica'', priopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.  

Kopirati
Drag cursor here to close