Srebrenica

Od 3.000 glasovalo samo 166 Bošnjaka

''Čekamo odluku Ustavnog suda BiH nakon koje ćemo znati šta i kako dalje. Hvala vam i ponosan sam...'', poručio je Duraković.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2021. u 07:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 3.000 Bošnjaka na biračkom popisu glasovalo njih 166, što nije dovoljno niti za jedan mandat, ocijenio je na svom Facebook profilu predstavnik inicijative Moja adresa Srebrenica Čamil Duraković.

''Skepticima koji su sumnjali i pokušali obezvrijediti naše jedinstvo i čvrstu odluku da bojkotiramo neregularne izbore, želim saopštiti da je, po našim informacijama, u Srebrenici od 3.000 Bošnjaka na biračkom popisu glasovalo njih 166. Ne ulazeći u to kako i za koga je danas glasovalo 166 Bošnjaka, to nije dovoljno niti za jedan vijećnički mandat'', poručio je.

''Ako izuzmemo ucjene, prijetnje, plaćanja socijalno-ugroženim, s ponosom mogu reći sačuvali smo naše dostojanstvo. Mi nismo nikome prijetili, plaćali niti ucjenjivali. Ponosan sam što je moj narod danas izabrao dostojanstvo umjesto straha, interesa i nepravde'', kaže Duraković.

Navodi da ova borba nije laka, ali je sigurno nastavljaju.

''Čekamo odluku Ustavnog suda BiH nakon koje ćemo znati šta i kako dalje. Hvala vam i ponosan sam...'', poručio je Duraković.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je da su najviše glasova na ponovljenim izborima za gradonačelnika Doboja i načelnika Općine Srebrenica dobili Boris Jerinić (SNSD) i Mladen Grujičić kao kandidat srpskih stranaka.

Kako je pojasnio predsjednik SIP-a Željko Bakalar, u ukupan zbroj uneseni su glasovi s izbora u nedjelju, kao i oni iz studenog prošle godine sa biračkih mjesta gdje izbori nisu poništeni.

Tako je za gradonačelnika Doboja, gdje je obrađeno 96 od 106 biračkih mjesta, najviše glasova dobio Boris Jerinić (SNSD) 67,44 posto, zatim Srđan Todorović (Socijalistička partija) 16,36 posto, te Cvijan Filipović (SDS) 16,20 posto.

Za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić ukupno je osvojio 67,62 posto glasova, a Alija Tabaković 31,70.

Bakalar je naveo da je odziv u nedjelju bio 55,43 posto birača u Doboju i 42,87 posto u Srebrenici.

 

Bakalar je, također, kazao kako SIP nije dobilo niti jedan prigovor na povrede izbornog procesa, a tri su upućena Gradskoj izbornoj komisiji u Doboju. Također, MUP RS je stalno informirao CIK o stanju na terenu, te nije bilo informacija o ugroženosti izbornog procesa osim jednog slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close