Dom naroda

Od 2 milijarde, u proračunu novac samo za obnovu tri kuće

Za vrhunske bh. sportaše planirano je 100.000 KM što je za Raguža podcjenjivanje onog što prezentiraju bh. sportaši u ograničenim uvjetima u kojima rade.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2018. u 11:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o Proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu u prvom čitanju, koji iznosi gotovo dvije milijarde KM.

Ovaj dokument u oba čitanja prethodno je usvojio Zastupnički dom PSBiH, a u ovogodišnjem proračunu za servisiranje vanjskog duga predviđeno je 1.004.062.329 KM.

Tijekom rasprave, izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ1990) kazao je da je za Fond za povratak u proračunu osigurano svega 472.000 KM, a tim novcem, tvrdi Raguž, moguće obnoviti tri kuće.

Kao jedan od osnivača tog fonda i ranije je, dodaje, upozoravao na to kazavši da je Fond pretvoren u formu i predstavlja samo privid da se država brine o ovom važnom pitanju. Mišljenja je da nije više pitanje broja ljudi koji će se vratiti nego je to pitanje njihovog civilizacijskog prava i prava na koje su se vlade obvezale.

Osvrnuo se i na segment znanosti, kulture i sporta, ističući da iako je to nadležnost entiteta i županija, država treba pokazati da razumije procese te smatra da se ovaj segment mora bar simbolički podržati i pokazati da postoji vizija i odnos prema tim oblastima.

Za vrhunske bh. sportaše planirano je 100.000 KM što je za Raguža podcjenjivanje onog što prezentiraju bh. sportaši u ograničenim uvjetima u kojima rade.

''Kada je u pitanju nagrada za znanost bolje da nismo ništa stavili nego što je predviđeno 10.000 KM. To pokazuje naš odnos prema znanosti, a u isto vrijeme želimo da mladi ostaju u BiH'', kazao je Raguž.

Izaslanici su usvojili zaključak kojim su se obvezali nakon okončanja ove sjednice zakazati odmah sljedeću nakon jednosatne stanke za ulaganje amandmana i izjašnjavanje o proračunu u drugom čitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close