Grude

Obljetnica HRHB: Ravnopravnost je put kojim svi trebamo ići

Washingtonskim sporazumom koji je predstavljao potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija BiH s 10 županija…
Vijesti / Politika | 28. 08. 2019. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca na grob Mate Bobana u Gorici kod gruda počelo je obilježavanje 28. godišnjice utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosna, koja je nakon osnutka 28. kolovoza 1993. godine, predstavljala je nastavak na Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja u vladi Županije Zapadnohercegovačke i član Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, rekao je kako je Herceg Bosna simbol ravnopravnosti Hrvata i da se nikome smije dopustiti da to negira.

''Ondje gdje nije bilo Herceg Bosne, Hrvati i sada nisu svoji na svome, nad njima se vrši diskriminacija, majorizacija, svakim danom oduzimaju prava. Nažalost ovo su sve činjenice kojih smo svakodnevno svjedoci'', kazao je Begić.

Foto: Bljesak.info / Polaganje vijenaca na Bobanovom grobu

Washingtonskim sporazumom koji je predstavljao potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija BiH s 10 županija, a Herceg-Bosna je time prestala postojati kao tadašnja teritorijalna jedinica Hrvata.

''I danas je Herceg Bosna simbol ravnopravnosti Hrvata kojeg mnogi u BiH sustavno negiraju. U vrijeme osnivanja HR HB bio sam dijelom osnivanja dragovoljačkih postrojbi hrvatskog naroda stoga i vrijednosti Herceg Bosne Hrvatima puno znače'', naglasio je Begić.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje 28. godišnjice utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosna

Rekao je kako se i danas Hrvati istim intenzitetom zalažu za zajedništvo kako bi očuvala težnja hrvatskog naroda u BiH za ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

''Svi oni kojima smeta HR HB smeta im i pravo da Hrvati sami biraju svoje političke predstavnike. Bošnjačka politika će unatoč svim nastojanjima i izigravanjem političke volje Hrvata morati uvažiti činjenicu da je ravnopravnost i jednaka prava za sve konstitutivne narode, put kojim svi u BiH trebamo ići, radi naše zajedničke budućnosti'', zaključio je Begić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close