Sarajevo

Objavite točan podatak o broju osoba testiranih na prisustvo koronavirusa

Iz ove stranke ističu kako se prema strogim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju testirati svi sumnjivi slučajevi.
Vijesti / Politika | 19. 03. 2020. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom informacije na posebno kreiranoj stranici Vlade Kantona Sarajevo o virusu Covid-19 o broju osoba u samoizolaciji na području Sarajeva, Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo traži od nadležnih organa da objave i točan podatak o broju osoba testiranih na prisustvo virusa Covid-19 u Sarajevu.

Naime, iako se na stranici prikazuje točan podatak o broju ukupno oboljelih u BiH i u KS, ono što zabrinjava jeste da nema podataka o broju testiranih na prisustvo virusa. Brojka od 611 osoba u samoizolaciji bi morao da bude alarm za intenziviranje testiranja i povećanje broja testiranih, kako bi se dobili točni podaci o širenju virusa, umjesto da se građani i zdravstveni radnici drže u mraku.

Iz ove stranke ističu kako se prema strogim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju testirati svi sumnjivi slučajevi.

Kako je SDP BiH već tražio da se prikaže broj testiranih sa nalazima testova, što do danas nije urađeno, inzistiramo da se ova informacija objavi, te da se ovaj podatak kao stalni parametar objavljuje na stranici Vlade KS o prisutnosti virusa Covid-19, te izražavamo nadu da će se i drugi nivoi vlasti povesti primjerom i kreirati stranice sa podacima o brojkama, poduzetim mjerama, odlukama i uputama građanima. Također, tražimo da se objavi i podatak o broju testova i setova za uzimanje uzoraka kojim raspolaže Bosna i Hercegovina, navode iz ove stranke.

Javnost mora dobiti valjanu i pravovremenu informaciju o broju testiranih zbog širenja poluinformacije da je na području Sarajeva pored više od 600 pacijenata u samoizolaciji urađeno testiranje tek nekoliko desetina građana.

Neobjavljivanje točnih i decidnih informacija od strane validnih institucija uz neadekvatno obavještavanje o točnom broju raspoloživih respiratora dovodi do početka širenja panike što je nedopustivo.

Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo još jednom posebnu zahvalnost upućuje zdravstvenim radnicima koji su istinski heroji na ''prvim crtama'' obrane od pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close